Antonio Guterres

Putin prijeti zabranom izvoza ukrajinskog žita, a UN ima prijedlog koji bi ga mogao odgovoriti

12.07.2023 u 22:04

Bionic
Reading

Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres predložio je ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu da produlji sporazum o izvozu ukrajinskog žita preko Crnog mora, a zauzvrat mu je ponudio da se podružnicu ruske poljoprivredne banke spoji na međunarodni platni sustav SWIFT, rekli su u srijedu izvori za Reuters

Rusija prijeti da će raskinuti taj sporazum koji istječe u ponedjeljak jer joj se otežava da izvozi vlastito žito i gnojivo.

Ključni ruski zahtjev je ponovno spajanje ruske poljoprivredne banke Rosselkhozbank na SWIFT. Isključila ju je Europska unija u lipnju 2022. zbog invazije na Ukrajinu. Glasnogovornik EU-a rekao je u svibnju da EU ne razmatra vraćanje ruskih banaka u SWIFT.

No EU razmatra spajanje na SWIFT podružnice Rosselkhozbanka kako bi se omogućilo transakcije sa žitom i gnojivom, rekla su tri upućena izvora za Reuters.

Europska komisija nije odgovorila na upit za komentarom.

Guterres je predložio Putinu da produlji sporazum o žitu za nekoliko mjeseci, što bi dalo EU-u dovoljno vremena da spoji podružnicu Rosselkhozbanka na SWIFT, rekla su dva od tih izvora.

Guterres je Putinu u utorak poslao pismo u kojem je predložio rješenje za izvoz ruskog žita i gnojiva i nastavak isporuke ukrajinskog žita preko Crnog mora, rekao je u srijedu glasnogovornik UN-a.

"Cilj je da se uklone prepreke za financijske transakcije preko Ruske poljoprivredne banke, što je velik razlog za zabrinutost Ruske Federacije, i da se istodobno omogući nastavak isporuke ukrajinskog žita preko Crno mora", rekao je glasnogovornik Stefan Dujarric.

  • +27
Volodimir Zelenski na samitu NATO-a Izvor: Profimedia / Autor: Wyld Adrian/CP/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Nije ulazio u pojedinosti, ali je dodao da Guterres radi sa svim relevantnim stranama na tom pitanju i da je spreman razgovarati s Rusijom o svojem prijedlogu. 

UN i Turska posredovali su u sklapanju sporazuma s Rusijom i Ukrajinom u srpnju 2022. kako bi se ublažilo globalnu prehrambenu krizu zbog ruske invazije i blokade ukrajinskih luka.

Kako bi se uvjerilo Rusiju da pristane, dogovoren je trogodišnji memorandum po kojem su UN-ovi dužnosnici pristali pomoći Rusiji da izvozi svoju hranu i gnojivo na strana tržišta.

Ruski izvoz hrane i gnojiva nije pod zapadnim sankcijama zbog invazije, ali Moskva tvrdi da ga otežavaju restrikcije plaćanja, logistike i osiguranja.