BEZ STRUČNOG ZNANJA

Prva hrvatska aplikacija za ulaganje građanima omogućuje profesionalno investiranje s malo novca

20.06.2023 u 10:59

Bionic
Reading

Putem Genius aplikacije apsolutno svatko može ulagati bez puno novca, bez stručnog znanja i bez gubitka vremena.

Aplikacija Genius by InterCapital proizvod je najvećeg neovisnog društva za upravljanje imovinom u Hrvatskoj – InterCapital Asset Management. Nakon više od 20 godina inovacija na hrvatskom tržištu kapitala i brojnih domaćih i međunarodnih nagrada, odlučili smo svoje znanje i iskustvo pretvoriti u jednostavno rješenje koje svim građanima Hrvatske omogućuje ulaganje novca za malo bezbrižniju budućnost. Želja nam je da ulaganje konačno postane dostupno zaista svima.

Putem Genius aplikacije apsolutno svatko može ulagati bez puno novca, bez stručnog znanja i bez gubitka vremena. Profesionalno ulaganje više nije samo za financijske stručnjake ili ljude s milijunima na računu. Građani putem Geniusa dobivaju jednaki, visoki nivo usluge kao i veliki investitori, a InterCapitalov stručni tim nadzire aplikaciju.

Genius je aplikacija za automatsko ulaganje u investicijske fondove – ne radi se o samostalnom trgovanju i biranju dionica. Ne morate biti „Vuk s Wall Streeta“ da biste ulagali.

Kako krenuti ulagati i postoje li naknade?

Genius vam pruža maksimalnu fleksibilnost po pitanju novca. Minimalna početna uplata je 70 EUR, a sve daljnje uplate su na dobrovoljnoj bazi. Uplatite kad god želite i koliko god želite. Ili jednostavno ne uplatite kad vam nije zgodno - nema obaveza, nitko vam neće prigovarati.

Također, nema minimalnih iznosa uplata ili naknada za male iznose, makar to bilo i 5 EUR. Isplate su vam dostupne uvijek. Možete si isplatiti sav novac ili samo dio iznosa – bez penala ili naknada. Znamo da vam je to važno jer će vam novac možda u nekom trenutku zatrebati i bitno je da do njega možete doći.

Aplikacija za vas trenutno ulaže u odlično diverzificiran portfelj investicijskih fondova kojima upravlja InterCapital Asset Management, ali i pet vrhunskih svjetskih ETF-ova. To znači da ste jednim klikom jako dobro raspodijelili svoje ulaganje na više različitih strana. Naši fondovi pokrivaju cijeli raspon od obvezničkih fondova nižeg rizika, do dioničkih fondova višeg rizika.

Iz aplikacije su izbačene sve naknade koje bi vam nagrizale investiciju. Ne postoje ulazna i izlazna naknada, kao ni transakcijske i brokerske naknade, a upravljanje portfeljem je besplatno. Jedini trošak vašeg ulaganja su naknade fonda, za koje je upravljačka naknada za korisnike Geniusa snižena za 25%.

Što radi Genius i zašto je dobar izbor za početnike i napredne?

Genius je iznimno jednostavan. Nudi vam odabir cilja vašeg ulaganja (npr. mirovina, novi automobil, putovanje, školovanje djece…), a zatim prema vašim željama za vas kreira portfelj fondova u koji ulažete.

Genius vas istovremeno štiti i od vas samih. Upitnik koji se ispunjava prilikom registracije služi kako bi vas aplikacija procijenila kao investitora i odredila rizik ulaganja koji zaista možete podnijeti. Svako ulaganje ima svoj rizik, veći ili manji, no bitno je znati kako njime pametno upravljati. Naš blog „TOP 4 savjeta za pametno ulaganje“ će vam pojasniti mnogo stvari za koje ste možda mislili da su komplicirane.

Nakon što vam dodijeli vašu razinu rizika, Genius algoritam za vas kreira portfelj sastavljen od više različitih fondova. Time postiže odličnu diverzifikaciju i umanjuje rizik ulaganja. Za vas traži kombinaciju fondova koja ima najveći potencijal za zaradu, ali bez prelaženja razine rizika koju ste spremni tolerirati.

Sve što vam preostaje je povremeno uplatiti, kada i koliko želite. Stanje računa uvijek je prikazano kao neto, kako biste točno znali koliko novca imate, a isplate su vam dostupne u bilo kojem trenutku. Kad god vam se promijene životne okolnosti (veća ili manja plaća, podizanje ili otplata kredita…) uvijek možete ponovno proći procjenu investitora, dobiti novu razinu rizika i novi portfelj. Svoj početni plan kasnije uvijek možete mijenjati po želji, ništa nije zapisano u kamenu.

Ulaganje je poput vježbanja – ako vježbate „kad stignete“, obično je to nikad. Ako si organizirate termin veća je šansa da ćete otići na trening. Početnicima će Genius pomoći održati redovitost i najbolje iskoristiti novac koji imaju, dok će onima iskusnijima uštedjeti puno vremena koje više ne moraju trošiti na samostalno trgovanje i praćenje tržišta.

Je li vaš novac u Geniusu siguran?

InterCapital Asset Management ima sve potrebne licence za pružanje usluga ulaganja. Fondovi kojima upravljajmo ispunjavaju sve EU norme oko zaštite ulagatelja, a ista pravila poštuje i Genius aplikacija. Bitno je da znate kod koga ulažete svoj novac i da se radi o pouzdanom partneru kojem ćete vjerovati, a ne o nekoj „prevari s interneta“.

Imovina fondova u potpunosti je odvojena od imovine tvrtke. Nitko ne može uzeti novac iz fondova jer taj novac pripada isključivo vama kao investitorima. Taman da iz nekog razloga tvrtka propadne za tri dana, upravljanje fondovima jednostavno preuzima drugo društvo za upravljanje, a vi dalje možete nastaviti ulagati ili si isplatiti novac.

„Nemam ja dovoljno novca za ulaganje…“

Ako na raspolaganju nemate puno novca, najjednostavniji plan je dugoročno ulaganje. Njime pametno iskorištavate ukamaćivanje novca kroz godine, a ujedno si umanjujete rizik ulaganja. Trajni nalog je idealan izbor koji vam omogućuje ulaganje vašim tempom, malo-pomalo, kad možete. Aplikacija ne skida novac izravno vašeg računa, trajni nalog možete ugovoriti kod svoje banke.

Male, ali konzistentne uplate pomažu umanjiti strah od raznih situacija na tržištu. Ni u teretani ne dobijete mišiće nakon tjedan dana, morate disciplinirano trenirati neki dulji rok da biste vidjeli rezultate. Uz trajni nalog ne morate neprekidno brinuti što se događa s vašom investicijom i možda na temelju emocija donijeti neke krive odluke. Pomaže vam lakše prebroditi one izazovnije periode. Ako imate 10 EUR mjesečno, ulažite 10 EUR mjesečno.

Dugoročno ulaganje nosi još jednu prednost, a to je porezni tretman. Sva ulaganja dulja od dvije godine ne podliježu plaćanju poreza na kapitalnu dobit od ulaganja.

Predlažemo vam da se prijavite na našu besplatnu online edukaciju Genius Caffe i pitate nas što god vam padne na pamet o ulaganju ili aplikaciji. Ili pogledajte kako izgledaju naši edukativni newsletteri i prijavite se. Uvijek smo vam spremni pružiti jednostavno pojašnjenje i pomoći vam da naučite osnove ulaganja, kako biste bili sigurniji u sebe i spremniji na taj prvi korak.