VELIKE RAZLIKE

Provjerili smo koliko bi vam porasla plaća ako biste se iz Zagreba preselili u Veliku Goricu ili Samobor

19.01.2024 u 12:43

Bionic
Reading

Zbog nižih cijena stambenih kvadrata gradovi u okolici Zagreba sve su atraktivniji za život, a nakon aktualnih poreznih izmjena dodatnu prednost donosi niže porezno opterećenje. Provjerili smo koliko bi vam porasla plaća da se iz Zagreba preselite u obližnje gradove sa znatno nižim poreznim stopama

Aktualnim poreznim izmjenama Vlada je prepustila gradskim i općinskim vlastima da same određuju visinu poreza na dohodak unutar utvrđenog raspona.

Nakon donošenja odluka o novim poreznim stopama pokazalo se da je većina lokalnih jedinica smanjila porezno opterećenje dohotka, uzimajući u obzir ukidanje prireza.

Analiza tportala pokazala je da su dva od 20 najvećih gradova povećala porezno opterećenje, četiri su zadržala istu razinu, a njih 14 smanjilo je porezni pritisak.

Najveće porezno opterećenja plaća i dalje je u Zagrebu, u kojem su uvedene najviše dopuštene porezne stope (23,6 posto niža i 35,4 posto viša). Uzimajući u obzir ukidanje prireza od 18 posto, porezno opterećenje plaća u glavnom gradu nije se promijenilo.

No pojedini gradovi u okolici Zagreba, koji su i ranije imali povoljniji tretman oporezivanja plaća, sada su dodatno rasteretili dohotke svojih građana.

Stoga bi niže cijene nekretnina i povoljniji porezni tretman plaća mogli potaknuti sve više Zagrepčana na selidbu iz metropole. Nedavno smo istražili kolike su razlike u cijenama nekretnina, a sada donosimo usporedbu plaća u Zagrebu i okolnim gradovima.

Za primjer smo uzeli Veliku Goricu i Samobor, gradove koji su u aktualnom krugu poreznih izmjena dodatno smanjili porezno opterećenje plaća.

Velika Gorica je ranije imala prirez od 12 posto te nakon njegovog ukidanja nije mijenjala porezne stope, dok je Samobor snizio porezne stope (nižu s 20 na 18 posto, a višu s 30 na 27 posto), a ranije nije imao prirez.

Naš izračun uključuje pet kategorija bruto plaća po veličini u rasponu od 1000 do 10.000 eura te usporedbu neto plaća u Zagrebu, Velikoj Gorici i Samoboru nakon odbitka poreza i doprinosa. Izračun smo napravili za samca te za osobe s jednim i dvoje djece, a koje koriste odgovarajuće porezne olakšice.

Razlike u plaćama osjetno variraju ovisno o visini bruto plaće. Najveća korist od nižeg poreznog opterećenja u Velikoj Gorici i Samoboru pruža se samcima i građanima dubljeg džepa.

Primjerice, razlika u plaći samca s bruto plaćom od 1000 eura između Zagreba i Velike Gorice je samo 9,45 eura, na razini bruto plaće od 2500 eura penje se na 51,84 eura, a kod astronomske plaće od 10.000 eura skače na 326,16 eura.

Prebivalište u Samoboru donosi još veće koristi. Razlika u plaći samca s bruto plaćom od 1000 eura između Zagreba i Samobora je 14,70 eura, na razini plaće od 2500 eura penje se na 80,64 eura, a na bruto plaći od 10.000 eura dostiže 507,36 eura.

Značajne razlike postoje i kod osoba s djecom, ali su zbog korištenja poreznih olakšica efekti poreznog rasterećenja slabiji. Tako, primjerice, na razini plaća do 1500 eura nema nikakve razlike između promatrana tri prebivališta jer su zaposlenici u navedenim platnim razredima u potpunosti oslobođeni plaćanja poreza na dohodak.