podaci Porezne uprave

Prošli tjedan izdano 15 posto manje računa nego lani, vrijednost pala osam posto

09.11.2020 u 15:19

Bionic
Reading

U svim djelatnostima iz sustava fiskalizacije u prošlom je tjednu broj računa smanjen za 15 posto u odnosu na usporedivi tjedan prošle godine, a njihov iznos za osam posto, pokazuju u ponedjeljak objavljeni podaci Porezne uprave

U razdoblju od 2. do 8. studenoga ove godine u svim djelatnostima izdano je 35 milijuna računa, što je za 15 posto manje nego u usporedivom lanjskom tjednu.

Ukupna vrijednost fiskaliziranih računa u proteklom je tjednu dosegnula 3,03 milijarde kuna, što je za 275 milijuna kuna ili osam posto manje nego u istom lanjskom razdoblju.

U djelatnosti trgovine na veliko i malo, popravka motornih vozila i motocikala broj je računa pao za 12 posto, na 21,7 milijuna, a iznos računa za četiri posto, na 2,2 milijarde kuna.

Istodobno se u djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane bilježniji osjetniji pad - izdano je 24 posto manje računa, ukupno njih 4,8 milijuna, a iznos je smanjen za 30 posto, na 185,8 milijuna kuna.

Na tjednoj razini blagi pad broja računa, rast vrijednosti za dva posto

U odnosu na prethodni tjedan, odnosno razdoblje od 26. listopada do 1. studenoga 2020. godine, broj fiskaliziranih računa prošloga tjedna pao je za jedan posto, dok je njihova vrijednost porasla za dva posto.

Pritom je na tjednoj razini u trgovini broj računa ostao isti, a iznos im je porastao za tri posto, dok je pak u ugostiteljstvu i turizmu i broj i iznos računa ostao isti.

Od početka koronakrize vrijednost računa pala za 25,4 milijarde kuna

Od početka koronakrize u Hrvatskoj, u razdoblju od 24. veljače do 8. studenoga ove u odnosu na usporedivo razdoblje prošle godine, broj fiskaliziranih računa smanjen je za 25 posto, a njihov iznos za 17 posto.

Ove godine u tom je razdoblju izdano 1,34 milijarde računa, čija vrijednost doseže 122,6 milijardi kuna, a u istom lanjskom razdoblju bilo je izdano 1,78 milijardi računa, ukupne vrijednosti 148 milijardi kuna.

Sukladno tim podacima, vrijednost fiskaliziranih računa u razdoblju od početka koronakrize do jučer u odnosu na isto razdoblje 2019. godine je manja za 25,4 milijarde kuna.

U trgovini je na godišnjoj razini broj računa smanjen za 19 posto, na 821,6 milijuna, dok je njihova vrijednost pala devet posto, na 86,5 milijardi kuna, s prošlogodišnjih 95 milijardi kuna.

U ugostiteljstvu i turizmu broj fiskaliziranih računa pao je 38 posto, na 199,1 milijun, dok je vrijednost računa manja za 46 posto. Naime, vrijednost fiskaliziranih računa u ugostiteljstvu i turizmu u razdoblju od 24. veljače do 8. studenoga ove godine iznosi 12,8 milijardi kuna, dok je u istom lanjskom razdoblju dosezala iznos od 23,8 milijardi kuna.