JOŠ NOVIH NEZAPOSLENIH

Propast tvrtke Olovnik zbog preraspodjele zemljišta

28.01.2013 u 13:08

Bionic
Reading

Tvrtka Olovnik iz Kapinaca u Virovitičko-podravskoj županiji u vlasništvu Srećka Bosaka punih deset godina poslovala je s dobiti, zapošljavala osam radnika i uredno plaćala sve obaveze, a nedavno je ugostila i ekipu britanskog redatelja jer je trebala poslužiti kao svijetli primjer kvalitetnog poslovanja u recesiji u dokumentarcu o Hrvatskoj, ali ovih dana stavlja ključ u bravu jer nije prošla na općinskom natječaju za 400 hektara državnog poljoprivrednog zemljišta

Poljoprivredno poduzeće Olovnik iz Kapinaca u općini Sopje, koje je u proteklih deset godina svog postojanja poslovalo s dobitkom, plaćalo sve svoje obveze i osiguravalo redovnu plaću za osam radnika ovih je dana završilo – s ključem u bravi. Još prošle godine dalo se naslutiti da će mu opstanak na tržištu biti upitan jer po prvi put u svom postojanju nije prošlo na natječaju za 400 hektara državnog poljoprivrednog zemljišta. Općinske vlasti tada su rekle da, prema zakonu, prednost pri zakupu ima obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo (OPG), a nadležno ministarstvo potvrdilo je rezultate natječaja. Ove godine ostali su bez državnog zemljišta, čime su osuđeni na propast.

'Ove godine nismo dobili ni hektar zemlje u najam. Prije desetak godina na Olovniku smo obrađivali 1100 hektara zemljišta i zapošljavali dvadesetak radnika, ali smo iz godine u godinu na natječajima dobivali sve manje pa smo se morali prilagođavati. Znam da zakon daje prednost OPG-ima, ali očekivao sam da će prevladati razum te da će nam općina u svom programu raspolaganja državnim zemljištem na stranu izdvojiti bar sto hektara. Iza nas je deset godina uspješnog rada, svake godine bilježili smo dobit, posljednje godine imali smo osam stalno zaposlenih radnika, planirali smo proširiti djelatnost i povećati broj radnika. Uz dva hektara vlastite zemlje, koliko nam je preostalo, ne možemo nastaviti proizvodnju. Otpustio sam radnike i ugasio firmu', kaže Bosak.

Bosak je vlasnik i tvrtke Jošavac u Slatini. Osnovao ju je istog dana kada i Olovnik u Kapincima, ali ih, tvrdi, nije koristio da bi 'jednom pokrivao dug druge', već su obje poslovale uspješno. Za poslovna dostignuća dobio je nekoliko vrijednih priznanja, među kojima i Zlatnu kunu za najuspješnije malo poduzeće u Virovitičko-podravskoj županiji.

Prije nekoliko dana, na proslavi desete obljetnice poduzeća, ugostio je i Marka Murphya, filmskog redatelja iz Londona koji će, u sklopu projekta 'Sanjaj: Hrvatska', nekoliko minuta svoga jednosatnog filma o Hrvatskoj posvetiti i slatinskom Jošavcu kao svijetlom primjeru malog poduzetništva u recesiji.

'Ništa od svega toga nije pomoglo Olovniku. Na stranu što su u pitanju radna mjesta, što od toga koristi imaju i lokalne vlasti i država. Moglo se pronaći rješenje da se to stvarno željelo. Nisam siguran da je natječaj prošao po zakonu pa smo angažirali odvjetnika koji je uložio žalbu Državnom odvjetništvu', dodao je.

Da bi pokrenuo posao, Bosak je prije deset godina za svoje dvije firme uzeo kredit 'lokalni poduzetnik' s glavnicom od 5,5 milijuna kuna. Zahvaljujući dobrom planiranju nema problema s njegovom otplatom. Uzimajući u obzir ostale poduzetnike, pita se kako netko može vratiti kredit ako mu nadležne institucije oduzimaju zemlju kao osnovno sredstvo rada u poslovanju? I gdje je u svemu tome logika ako mu, s druge strane, u isto vrijeme subvencioniraju kamate? Pozdravlja novi prijedlog zakona po kojemu bi se zemljište davalo u najam na dvadeset godina, međutim strahuje da je za njega ta odluka stigla prekasno.