KATASTROFALNI SIJEČANJ

Promet nekretninama srušen za 80 posto

  • Autor: Hina
  • Zadnja izmjena 23.02.2009 12:43
  • Objavljeno 23.02.2009 u 12:43
radnik skela gradilište

radnik skela gradilište

Izvor: tportal.hr / Autor: Arhiva

Na hrvatskom tržištu nekretnina u siječnju je zabilježen pad prometa između 70 i 80 posto u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec, što bi moglo zatvoriti brojne agencije koje se bave posredovanjem u prometu nekretninama, ocijenio je danas predsjednik Udruženja poslovanja nekretninama pri Sektoru za trgovinu Hrvatske gospodarske komore (HGK) Dubravko Ranilović.

Podaci za početak godine sa tržišta nekretnina su katastrofalni, recesija bi nas mogla pomesti, a tko preživi sigurno će još dugo raditi, rekao je Ranilović na dodjeli potvrda kandidatima koji su položili stručni ispit za agenta posredovanja u prometu nekretninama. Dodaje da je više od 20 posto građevinskih tvrtki u blokadi, u poteškoćama su i turističke tvrtke, a sve se to odražava na promet nekretninama.

Ranilović kaže da su cijene nekretnina pale, ali da to nema značajniji utjecaj na volumen tržišta. Razlozi pada su po njemu otežano financiranje i recesijska psihoza, a najveći problem mogao bi tek nastati ako banke zaustave financiranje građanstva i razvoja projekata

Kaže da se već osjećaju negativne posljedice rasta kamata, strožih uvjeta kreditiranja i pada tečaja kune. Po njegovom mišljenju hrvatsko tržište nekretnina trpi jer banke koje su u stranom vlasništvu primjenjuju kriterije davanja kredita kao na domicilnim tržištima, na kojima je kriza izraženija. Na svečanosti dodjele certifikata u HGK-Komori Zagreb sudjelovala su 33 kandidata koji su stekli pravo na upis u HGK-ov Imenik agenata posredovanja u prometu nekretninama.

HGK je ovlašten izdavati certifikate na temelju Zakona o posredovanju u prometu nekretninama koji je donijet 2007. godine.

Zakonom je određen rok od godine i pol dana od njegovog stupanja na snagu, u kojem agencije moraju zaposliti agenta certificiranog od strane HGK-a.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi