ENERGY EFFICIENCY ARENA

Projekti energetske učinkovitosti imaju izvozni potencijal

03.04.2012 u 16:11

Bionic
Reading

Prvi natječaji za projekte energetske učinkovitosti za 30-ak objekata javne uprave bit će raspisani uskoro, najavio je danas ministar graditeljstva i prostornog uređenja Ivan Vrdoljak koji procjenjuje da bi ukupne investicije u projekte energetske učinkovitosti u ovoj godini mogle biti oko 800 milijuna kuna

Idućih godina to može biti više, možda i dvostruko, kazao je Vrdoljak odgovarajući na novinarska pitanja nakon što je otvorio konferenciju Energy Efficiency Arena 2012., dvodnevnu konferenciju koju organizira Infoarena grupa.

Projekt energetske učinkovitosti jedan je od ključnih i za Hrvatsku on može značiti izvozni potencijal, kazao je Vrdoljak koji je uvjeren da Hrvatska može biti lider u regiji kada je riječ o sustavu, tvrtkama koje rade na projektima i proizvodima važnim za energetsku efikasnost, itd.

Pomoćnica ministra graditeljstva i prostornog uređenja Ana Pavičić Kaselj najavila je kako bi se prvi natječaji za projekte energetske efikasnosti mogli odnositi na objekte vezane uz ministarstva zdravlja te socijalne politike i mladih, odnosno bolnice, dječje vrtiće i sl.

Procjenjuje se da je u Hrvatskoj 11.000 zgrada javnog sektora, a ide li se na integralnu obnovu njih pet posto godišnje to je oko 550 zgrada, za što se investicija procjenjuje na oko 119 milijuna eura.

Iznoseći podatke o potencijalnim ulaganjima u program obnove 5 posto javnih zgrada, potom jedan posto zgrada iz stambenog sektora i tri posto komercijalnih zgrada, Pavičić Kaselj je kazala kako su svi ti projekti potencijal za 235 tisuća izravnih i neizravnih radnih mjesta.

Sudionici konferencije slažu se kako energetska učinkovitost ima veliki značaj za građevinski sektor i gospodarstvo

Energetska učinkovitost znači gospodarski rast, stvaranje radnih mjesta, promicanje razvoja novih tehnologija, nastanak novih poduzeća, ističe direktorica Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za Hrvatsku i Mađarsku Zsuzsanna Hargitai koja bi što više takvih projekata, u čijem financiranju EBRD sudjeluje u nizu zemalja, htjela vidjeti i u Hrvatskoj.

Haris Boko, savjetnik u Energetskom institutu Hrvoje Požar, naglašava kako svatko može uštedjeti, primjerice zamjenom žarulje. Energetska efiksanost je brza investicija, jednostavna, strahovito bitna za nacionalnu ekonomiju. Kad svatko ponešto štedi, država najviše štedi, kaže Boko.

Predsjednik Uprave Hrvatske elektroprivrede (HEP) Zlatko Koračević smatra kako se kroz energetsku učinkovitost otvara prostor i za gradnju obnovljivih izvora energije i najavljuje da će se HEP snažnije uključiti u taj proces te snažnije ući u razvoj pametne mreže, pametnih brojila.

Uz komunikaciju s građanima stvorit ćemo mogućnosti da potrošači sami kontroliraju svoju potrošnju, da smanje trošak za električnu energiju i u drugom koraku otvoriti mogućnosti da kroz proizvodnju iz obnovljivih izvora sebi osiguraju dodatni izvor dohotka, kazao je Koračević.