učenje o umjetnoj inteligenciji

Projekt 'Škola budućnosti' IT tvrtki Infobip i Stemi okupio više od tisuću učenika

  • Autor: L. F./Hina
  • Zadnja izmjena 05.10.2021 15:29
  • Objavljeno 05.10.2021 u 15:29
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Emica Elvedji/PIXSELL

Domaće IT tvrtke Infobip i Stemi zaključile su u četvrtak prvo izdanje zajedničkog projekta "Škola budućnosti", koji je s ciljem jačanja veze IT sektora i obrazovanja te pozicioniranja Hrvatske među predvodnike u učenju umjetne inteligencije kod mladih okupio više od tisuću učenika iz 60 škola iz cijele Hrvatske

Učenici su se tijekom polugodišnjeg projekta kroz praktičan rad izrade 'chatbotova' pobliže upoznali s umjetnom inteligencijom. Na završnoj konferenciji su se sa svojim radovima ('chatbotovim') razvijenih za rješavanja nekog od problema unutar UN-ovih ciljeva održivosti i predstavili najbolji osnovnoškolski i srednjoškolski timovi. Pobjednički radovi najviše su se bavili unapređenjem kvalitete života u gradovima, povezivanjem učenika s ciljem lakšeg dogovaranja instrukcija i educiranja o energetskoj učinkovitosti.

Za tri najbolja Infobip je uručio nagrade, a u planu je, kako je kazao direktor Stemi-ja Marin Trošelj nastavak "Škole budućnosti" i u novoj sezoni koja će uskoro krenuti.

"Obrazovanje je temelj svakog društva i zato u Hrvatskoj nastavljamo stvarati zajednicu učitelja i raznih drugih organizacija koje žele stvarati škole budućnosti. U nastavku projekta okupit ćemo još više tech kompanija koje će zajedno s nama graditi budućnost", najavio je Trošelj.

I u Infobipu žele da se zajednica u kojoj djeluju razvija, pri čemu je, po ocjeni suosnivača i tehničkog direktora te vodeće domaće i globalno prepoznate IT tvrtke Izabela Jelenića, kvalitetan prijenos znanja na najmlađe generacije jedan od imperativa.

"Svi školski timovi koji su sudjelovali u projektu su napravili ogroman iskorak u tehnološku budućnost. Cijeli projekt, kao i vizija Stemi-ja nas u Infobipu su inspirirali da taj inovativni projekt pokušamo proširiti i izvan naših granica i to najveći svjetski tehnološki centar, u SAD", istaknuo je Jelenić.

Najavio je da u tom smjeru ide i investicija Infobipa u Stemi, objasnivši i da će projekt 'skalirati' i dodatno unaprijediti povratnim informacijama i iskustvom iz obrazovnog sustava u SAD-u te da je to način na koji žele vratiti nešto zajednici i njezinim najmlađim članovima.

Projekt su kao glavni partner podržali i iz telekoma A1 Hrvatska, čiji je glavni direktor za transformaciju poslovanja, ljudske resurse i korporativne komunikacije Ivan Skender naglasio da su posvećeni ulaganju u digitalnu pismenost građana i napredne digitalne vještine zaposlenika, a zadovoljni su i time što su znanja mogli podijelili s mladim, talentiranim ljudima koji su sudjelovali u projektu "Škola budućnosti".

"Oduševile su nas inovativne ideje i entuzijazam učenika u korištenju novih tehnologija kako bi predlagali rješenja za društvene probleme i stvarali održivu budućnost. Nadam se da će ovakvih projekata biti sve više, ali i da ćemo edukaciju djece novim tehnologijama u skoroj budućnosti gledati i u nastavnom programu škola, jer samo tako ćemo odgajati digitalne generacije koji generiraju rast Hrvatske kao konkurentne ekonomije i društva", poručio je Skender.

Projekt su još podržale tvrtke Bosch, Croatia osiguranje, Zagrebačka banka, Končar i Score Alarm.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!