Njemački automobilski koncern

Prodaja Volkswagen Grupe pala za petinu

15.07.2022 u 14:19

Bionic
Reading

Njemački automobilski koncern Volkswagen izvijestio je u petak da je u prvoj polovini godine prodao za petinu manje vozila nego u istom prošlogodišnjem razdoblju, ponajprije zbog smanjenih isporuka u Europu i Kinu

VW Grupa isporučila je tako diljem svijeta ukupno 3,875 milijuna vozila, što je za 22,2 posto manje u odnosu na isto razdoblje 2021. godine.

Promatrano po regijama, najviše je pala prodaja u srednjoj i istočnoj Europi, za čak 40,9 posto u odnosu na prvih šest mjeseci u 2021. godini.

U zapadnoj Europi smanjena je za 20,7 posto, a gotovo isti postotni pad zabilježen je i na kineskom tržištu, uključivo s Hong Kongom, pokazuje VW-ovo poslovno izvješće.

Isporuke potpuno električnih automobila porasle su pak za 27 posto, unatoč uskim grlima u opskrbi, privremenom zaustavljanju proizvodnje u Europi i zatvaranjima u Kini povezanima s covidom. Grupa je u razdoblju od siječnja do lipnja isporučila 217 tisuća električnih automobila.

U ukupnim isporukama na razini VW Grupe, udio potpuno električnih vozila tako je uvećan na 5,6 posto, s 3,4 posto u istom razdoblju 2021. godine.

Najveći pokretač rasta prodaje bila je Kina, gdje je prodano 63.500 potpuno električnih vozila, gotovo tri i pol puta više nego u prvih šest mjeseci 2021., pokazalo je izvješće VW-a.

Što se tiče isporuka po regijama, Europa i dalje zauzima vodeću poziciju, sa 128.800 prodanih potpuno električnih vozila i 59-postotnim udjelom na razini Grupe.

Drugo najveće tržište bila je Kina, s udjelom od 29 posto. U SAD-u prodano je 17 tisuća vozila, osam posto ukupno isporučenih u svijetu na razini VW Grupe, pokazuje poslovno izvješće.