TPORTALOV SAVJETNIK

Pročitajte sve što morate znati o prebacivanju stambenog kredita u drugu banku

10.04.2019 u 11:12

Bionic
Reading

Dok su u zlatna vremena kreditnog buma banke diktirale kreditne uvjete, danas je situacija potpuno drugačija. Potražnja za stambenim kreditima je slaba i sve je manje kreditno sposobnih građana, što utječe na pad kamatnih stopa i povoljnije uvjete kreditiranja. U takvim uvjetima kao korisnik stambenog kredita u otplati možete pregovarati o povoljnijim uvjetima sa svojom bankom ili prebaciti kredit u drugu banku te uštedjeti na kamatama

Rukavicu u lice konkurenciji prva je bacila Hrvatska poštanska banka kad je u jeku konverzije kredita u 'švicarcima' ponudila dužnicima povoljnu mogućnost prelaska na kunski kredit. Kako bi privukla što više bivših 'švicaraca', uz primamljive kamatne stope, ta banka je svima koji prebace kredit ponudila pokrivanje troškova solemnizacije ugovora i procjene vrijednosti nekretnine.

U međuvremenu je došlo do osjetnog pada kamatnih stopa na tržištu, što je dodatno zaoštrilo konkurenciju u borbi za svakog novog klijenta. Zbog svoje neaktivnosti klijenti sa 'starim' stambenim kreditima često plaćaju neprimjereno visoke kamate iako bi mogli dobiti puno povoljnije uvjete kad bi krenuli u pregovore sa svojom bankom ili prešli u drugu.

Prilikom prenošenja kredita u novu banku (refinanciranje kredita), glavna prepreka je razlika u kamatnim stopama za klijente i one koji to nisu. Naime, kamata za klijente uvijek je povoljnija, a razlika se kreće od 0,5 do jedan postotni bod.

Dakle, da bi vam se isplatilo prebacivanje kredita, trebate prenijeti redovna primanja i ostale financijske poslove (računi, kartice i sl.) u drugu banku.

  • +4
Kune Izvor: Pixsell / Autor: Davor Javorovic/PIXSELL

Što se tiče troškova zatvaranja kredita, Zakonom o stambenom potrošačkom kreditiranju zagarantirano vam je da postojeći stambeni kredit možete u bilo kojem trenutku isplatiti u cijelosti bez naknade. Pritom vam je banka dužna smanjiti i ugovorene troškove kredita (kamate i druge troškove) koji se odnose na preostalo trajanje ugovora.

Prilikom prenošenja kredita potrebno je usporediti raniji i novi otplatni plan te uzeti u obzir sve dodatne troškove. Prenošenje stambenog kredita iziskuje novu procjenu nekretnine i ovjeru ugovora o kreditu, pa je važno znati tko pokriva te troškove. Tu je i trošak obrade kreditnog zahtjeva, koji neke banke ne naplaćuju pri refinanciranju kredita.

  • +11
HNB pruža sve osnovne informacije o kreditnim uvjetima Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Osnovne informacije o kreditnim uvjetima možete provjeriti pomoću HNB-ova servisa, koji omogućuje usporedbu ponuda svih banaka. Pritom vodite računa o tome da kao novi klijent u pravilu možete pregovarati o nižim kamatnim stopama. Međutim, preduvjeti za to su odgovarajuća kreditna sposobnost i preusmjeravanje redovnih mjesečnih primanja u novu banku.

Iskustva pokazuju da prilikom prijenosa kredita klijenti s dobrim kreditnim rejtingom mogu spustiti kamatnu stopu i za jedan postotni bod, što u slučaju kredita vrijednosti od 100.000 eura na rok od 20 godina može donijeti uštedu od 380 kuna mjesečno ili 91.200 kuna do kraja njegove otplate.