RUSI ODUSTAJU OD JADRANA

'Procedura izdavanja viza za Hrvatsku je traljava i spora'

25.05.2013 u 17:45

Bionic
Reading

Ako je suditi po najavama TUI-a, jednog od najvećeg organizatora putovanja Ukrajinaca i Rusa, mnogi od njih će ove godine zaobići Hrvatsku. Upravo u Istri realizira se najveći broj putovanja ovog organizatora

Glavni razlog nedolaska su vize koje su uvedene početkom travnja. Kako kaže čelni čovjek TUI-ja za ta tržišta Chris Mottershead, procedura izdavanja viza za Hrvatsku je traljava i spora. Zbog toga je ovog ljeta od četiri zakazana čartera za Pulu jedan već otpao, piše Glas Istre

'Žao mi je da se to događa s Hrvatskom. Ona je odredište u našem programu koje se ove godine najlošije prodaje. Dok za Španjolsku ishodovanje viza traje tri dana, za Hrvatsku je to minimum sedam dana. Uz to, tek smo krajem travnja dobili akreditaciju da možemo za naše goste tražiti vize. Zbog toga trpimo veliku materijalnu štetu, a bojim se da će se to i nastaviti', kazao je u Rovinju na predstavljaju aktivnosti TUI-ja Mottershead hrvatskim turističkim djelatnicima.

Istaknuo je da je ove godine TUI planirao povećati brojke s ruskog i ukrajinskog tržišta i dovesti čak 20.858 gostiju, i to 14.865 u Istru, ali da to neće biti moguće. Stoga će broj gostiju vjerojatno ostati na lanjskoj razni - 14.932 putnika u cijeloj državi, a od toga 9.839 u Istri. Dosad su prodali manje od 10 posto svojih zakazanih kapaciteta.


'Rusko tržište jedno je od najbrže rastućih tržišta. To su gosti koji traže visoku kvalitetu smještaja i usluge i gosti visoke platežne moći koji žele ekskluzivan proizvod. Šteta ih je izgubiti, ali ako se u Hrvatskoj nešto ne poduzme po pitanju viza, ne vidim kako bismo mogli nastaviti rast. Uz to ove je godine primjetan trend kasnog bukinga, što znači da će Hrvatska morati sniziti cijene, a to će uvelike utjecati na planove za iduće godine. Moramo najprije vidjeti pozitivnu reakciju hrvatske Vlade, da žele riješiti ovu situaciju kao što su napravili drugi', tvrdi čelni čovjek TUI-ja za Rusiju i Ukrajinu.