Zagrebačka škola ekonomije i managementa

Proaktivni studenti koji brzo uče i kreiraju dodatnu vrijednost svom poslodavcu i široj zajednici već pri prvom zapošljavanju

09.03.2023 u 16:57

Bionic
Reading

Zagrebačka škola ekonomije i managementa ponosna je što je završila s provedbom trogodišnjeg projekta 'Stručne prakse – nove tehnologije – sigurnija budućnost' kojim je unaprijedila stručne prakse kao obavezan kolegij na prijediplomskim studijima i uvela stručne prakse na diplomski MBA program. Kroz projekt je ZŠEM unaprijedio terensku nastavu, proveo edukaciju nastavnika i poslodavaca te unaprijedio Career centar

ZŠEM je uspješno konkurirao na natječajnom postupku odabira projekta u okviru poziva za dodjelu bespovratnih sredstava UP.03.1.1.04 'Razvoj, unapređenje i provedba stručne prakse u visokom obrazovanju'. ZŠEM-ov projekt UP.03.1.1.040083 'Stručne prakse – nove tehnologije –sigurnija budućnost' započeo je kick off meetingom projektnog tima i prvom radionicom na temu 'Metodologija i alati HKO-a'. Projekt je trajao 36 mjeseci, a vrijednost projekta iznosila je 3.502.147,44 kn. (9.3.2020. - 9.3.2023.). Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

Svrha trogodišnjeg projekta 'Stručne prakse – nove tehnologije – sigurnija budućnost' bila je poboljšati zapošljivost studenata povećanjem praktičnih vještina za rad kroz unapređenje stručne prakse na ZŠEM-u što je postignuto kroz niz aktivnosti.

Istraživanje tržišta - polazišna točka za daljnja unapređenja

Unazad tri godine u sklopu projekta su provedena i istraživanja o stručnim praksama kroz koja se nastojalo uzeti u obzir perspektive najvažnijih dionika (studenata, profesora, alumnija i poslovne zajednice). Koristile su se kvantitativne i kvalitativne metode čime su dobiveni bogati podatci i uvid u dobre prakse koje već postoje, ali i mogućnosti za poboljšanje studijskog programa i procesa obavljanja stručne prakse.

'Rezultati istraživanja pomoći će u pripremi studenata za poslovno okruženje; kako bi već prilikom dolaska na praksu uspješno doprinosili poslovnim procesima tvrtke, ali i da nakon završene prakse nastavnom procesu pristupaju s novim znanjima i novom perspektivom. Krajnji cilj je da naši diplomanti već pri prvom zapošljavanju budu produktivni, brzo uče i kreiraju dodatnu vrijednost svom poslodavcu i široj zajednici.' - ističe dr. sc. Ivona Škreblin Kirbiš, viši predavač, Voditeljica stručne prakse, Programski direktor MBA programa Management, Voditeljica Tima za evaluacije.

Studentsko natjecanje Open 4 Business

Jedan od većih projekata u okviru projekta 'Stručne prakse – nove tehnologije – sigurnija budućnost' održan je u jesen 2021. godine. Bilo je to studentsko natjecanje 'ZSEM Open4Business' čiji je cilj bio povećanje konkurentnosti studenata na tržištu rada i sukladno tome bržoj zapošljivosti.

Studentski timovi imali su za zadatak osmisliti vlastite start-up ideje, uz pomoć mentora i stručnjaka iz poslovne zajednice. Timovi su imali 7 minuta za oduševiti povjerenstvo koje ih je ocjenjivalo prema sljedećim kriterijima: organizacija i izvedba, inovativnost i integracija, priprema istraživanja, usklađenost zacrtane strategije s taktikama i izvedivost plana (uključujući potencijal rizika), kvaliteta nastupa, profesionalizam i vokabular, sposobnost odgovaranja na pitanja te kvaliteta vizuala.

Temeljem navedenih kriterija 30 studenata nagrađeno je studijskim putovanjem na H-Farm gdje su se studenti upoznali s poslovnim modelima i primjerima dobrih praksi u Italiju, a 30 studenata plaćenom stručnom praksom u poduzećima kao što su Esplanade Hotel, MojEračun, KPMG, PMI, HT, Oganj, Zagrebačka banka, MPG, OTP banka, Agrivi, 404 Agency, Alpha Capitalis, Aircash.

Umrežavanje s poslovnom zajednicom

Predavači u svojoj nastavi veliki naglasak stavljaju na praksu kako bi studenti naučenu teoriju što bolje primijenili u stvarnoj poslovnoj situaciji. Da bi studentima približili pojedine poslovne i poduzetničke projekte u nastavu su pozivali goste predavače. Neki od predavača koje je ZŠEM ugostio bili su Guven Dalgic (L'Oréal), Renato Ostojić (Hangar96), Mate Knezović (Agrivi), Marko Nožica (Aretis), Danijel Pevec (Alpha Capitals), Ivan Livić (Vendue Tech), Eduard Beg (BEG’S Plant Based), Luka Glavaš (Flaster), Deana Matulić Jagušt (A1 Hrvatska), Lučić Luka (Sui Generis Consulting), Tominac Mirna (Što su NFT-i i kako funkcioniraju?).

'Čast mi je na predavanjima ugošćivati uspješne poduzetnike koji svojim poduzetničkim pričama savjetuju, educiraju i ohrabruju naše studente. Svaki od njih ima drugačiji poduzetnički put koji ih je doveo do današnje pozicije. Izazovi s kojima su se susretali u poslovanju, uspješne i manje uspješne odluke koje su donosili definirali su ih kao osobe ali i kao poduzetnike.' - ističe Ivija Bernatović, predavačica ZŠEM-a.

Umrežavanje s poslovnom zajednicom kroz studijske programe od iznimne je važnosti za ZŠEM. Susreti s poslodavcima iz pojedinih područja s ciljem umrežavanja u neformalnom okruženju kroz Fresh Career Start održano je s predstavnicima tvrtki kao što su RIS, Salesforce, Oracle, Aretis, Carnet, Flaster, Aircash,Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, Hrvatski Telekom, Agrivi, Careesma, Coca Cola HBC, Atlantic Grupa, Maistra Grupa, Kaufland, Mc Kinsey, Nestle…

Konferencija žene u businessu ugostila je uspješne poduzetnice iz inozemstva koje su kroz svoja predavanja studentima predstavile svoje poslovanje i izazove s kojima su se kao pripadnice ženskog spola susretale. Uz predavanja, studenti su imali priliku i neformalno se družiti s govornicima kao što su Iva Vukina iz Goldman Sachsa, Milica Cuckić iz BMAT Music Innovators, Valentina Antill iz Citi, Vesna Nevisić iz VereNovo i Julie Felker iz Volker Consultinga.

Osim što su studenti ZŠEM-a kroz networking i gostujuća predavanja imali direktan doticaj s poslovnom zajednicom u više navrata su posjetili poduzeća te iz prve ruke vidjeli kako poduzeća funkcioniraju. U sklopu projekta posjećene su Podravka, Rimac Group, Pik Vrbovec, Plitvice Holiday Resort, Infobip, Maistra, destilerija Aura i Javna ustanova PP Medvednica.

Završni i diplomski radovi

Kruna studiranje za svakog je studenta obrana završnog i/ili diplomskog rada na koji se na ZŠEM-u stavlja naglasak na praktičnom istraživanju. Kako bi rezultati rada bili primijenjeni u poslovanju tvrtke o kojoj se piše, studenti su spojeni s poslodavcima s kojima je dogovorena temu od obostranog interesa. Završne i diplomske radove studenti su pisali u suradnji sa zaposlenicima s HRT-a, Nove hrvatske banke, Sintezis Startup Studia, Eurizon Asset Management Croatia, PBZ-a, Infobipom, Visokim trgovačkim sudom, DORH-om, Ericsson Nikola Teslom i Deloittom.

Osnaživanje alumni zajednice

U svom radu ZŠEM veliku pažnju stavlja na alumni zajednicu i kontinuirano organizira projekte u koje uključuje svoje alumne kako bi pratili njihov razvoj karijera, umrežili se s njima i razvijali nove projekte. Sukladno tome kroz projekt su održani alumni susreti u većim hrvatskim gradovima. Okosnica alumni susreta bile su zanimljive panel rasprave na temu marketinga, turizma, HR-a, poduzetništva, financija i razvoja karijera. 'Organizirali smo susrete alumna u Zadru, Splitu, Osijeku, Rijeci i Rovinju gdje smo na svakom eventu okupili 20-ak alumnija koji su po završetku studija svoje zaposlenje i dom pronašli u navedenim krajevima. Susreti su doprinijeli razvoju naše alumni zajednice, pomogli nam da obnovimo kontakte i učvrstimo odnose. Ponosni smo na našu alumni zajednicu koja se već može pohvaliti višegodišnjim radnim iskustvom i uspješnim razvojima karijera s kojima danas dogovaramo zajedničke projekte i uspostavljamo partnerske odnose sa Školom.' - ističe Marija Oblaković, voditeljica marketinga ZŠEM-a.

Student Future Day

Student Future Day tradicionalni je sajam karijera kojeg su prije 18 godina pokrenut na inicijativu studenata ZŠEM-a. Cilj projekta je predstaviti ZŠEM, njegove studente i alumne uspješnim poslodavcima. Student Future Day omogućuje kvalitetno spajanje ponude i potražnje na tržištu rada, odnosno tvrtkama omogućuje lakši pristup motiviranim studentima te brže i efikasnije pronalaženje kvalitetnih studenata za stalne i povremene studentske poslove, stvaranje baze podataka, istovremeno pomažući studentima ZŠEM-a pri pronalasku stručne prakse i potencijalnog trajnog zaposlenja, ovisno o potrebama pojedine tvrtke u određenom trenutku. Sudjelovanjem na SFD-u studentima se omogućava lakši prijelaz sa studija na tržište rada. Ovaj događaj predstavlja vrhunac studentskog plasiranja na tržište rada i kontinuirane suradnje s najuspješnijim tvrtkama na hrvatskom tržištu. Tvrtkama sudionicima SFD-a omogućuje pristup najboljim studentima, kako bi među njima prepoznali idealne kandidate za rad. Ove godine na Student Future Dayu sudjelovalo je rekordnih 50 tvrtki, a neke od njih su Bornfight, Coca- Cola HBC, Deloitte, dm-drogerie markt, Erste banka, Franck, Infobip, L'Oreal Adria, Mazars Cinotti Audit, Privredna banka Zagreb, Procter & Gamble, Philip Morris Zagreb, PLIVA Hrvatska, Rimac Technology, Samsung Electronics Austria, Uniline Grupa, Zubak Grupa.

'Sa ZŠEM-om surađujemo već duži niz godina, a kroz zajedničke projekte uspješno pripremamo studente za buduće poslovne izazove. Upravo je Student Future Day jedno takvo događanje na kojem se povezujemo s ambicioznim studentima što nam je jako važno jer u svakom studentu vidimo našeg potencijalnog kolegu ili kolegicu. Iskustva koja studenti ZŠEM-a stječu kroz programe međunarodnih razmjena, ljetnih škola i raznih studentskih projekata uvijek su dobrodošla i upravo je to ono što ih može izdvojiti od drugih kandidata.' - ističe direktorica Ljudskih resursa Vladimira Senčar Perkov, INA grupa

Uspješna završnica projekta

Projekt 'Stručne prakse – nove tehnologije – sigurnija budućnost' završio je konferencijom na kojoj su prezentirane aktivnosti i ostvareni rezultati. 'Zadovoljstvo mi je bilo koordinirati provedbu ZŠEM-ovog projekta 'Stručne prakse – nove tehnologije – sigurnija budućnost' u kojem su sudjelovali svi studenti, nastavnici i administracija te brojni gosti iz poslovne zajednice. Ovu priliku koristim kako bih se zahvalila svim članovima projektnog tima na velikom angažmanu te svim sudionicima na nesebičnoj podršci i doprinosu.' - ističe koordinatorica projektnog tima mr. sc. Karmela Aleksić Maslać, prodekanica za studente

Koordinatorica radne skupine, Dora Lončarić Radić jedna je od najzaslužnijih osoba za uspješnu provedbu projekta. 'Kao voditeljica Career centra svakodnevno sam surađivala sa studentima i poslovnom zajednicom. Ovaj projekt pomogao nam je unaprijediti svakodnevne poslove, proširiti ponudu aktivnosti za studente i poslovnu zajednicu, ostvariti bolje rezultate i povećati zadovoljstvo studiranja na ZŠEM-u. Ponosna sam na ostvarene rezultate. Radujem se daljnjoj suradnji sa poslovnom zajednicom na razvoju ponuda stručnih praksi i projekata za naše studente.' - ističe Dora Lončarić Radić, voditeljica Career centra ZŠEM-a.