nužan oprez

Pripazite: Kolaju kovanice turskih i talijanskih lira, evo kako ih prepoznati

06.09.2023 u 13:32

Bionic
Reading

U optjecaju su opet lire umjesto kovanica eura

U Hrvatskoj je euro kao službena valuta uveden s prvim danom ove godine, no, problemi su nastali s lažnim novčanicama i kovanicama drugih valuta koje nalikuju eurocentima - isprva turske lire, a sada i talijanske.

Talijanske lire ne koriste se više od 20 godina, točnije od 2002. kad je Italija uvela euro. No neke neodoljivo podsjećaju na kovanicu od dva eura, pa treba biti oprezan. A posebice oprezan treba biti s novčanicama jer kolaju i one krivotvorene.

Hrvatska narodna banka objavila je na svojim stranicama nekoliko savjeta kako provjeriti eurokovanice i euronovčanice.

Eurokovanice se kao i kovanice ostalih valuta štite od krivotvorenja tradicionalnim zaštitnim obilježjima kao što su specifičan promjer, masa, debljina i izgled oboda. Kovanice apoena od 1 i 2 eura izrađene su sofisticiranom tehnologijom kao dvobojne kovanice (bi-metal) s troslojnom jezgrom, dok s kovanice od 10, 20 i 50 centri izrađene od jedinstvene legure (nordijsko zlato) koju je teško rastaliti te se upotrebljava isključivo za kovanice. Na službenim stranicama HNB-a i Europske središnje banke možete pronaći više informacija o zaštitnim obilježjima euronovčanica i eurokovanica.

Novčanice eura su pak izrađene od 100-postotnog pamuka, a karakteristična su mu svojstva šuškavost, elastičnost, čvrstoća, hrapavost papira te dugotrajnost i velika otpornost na savijanje.

Zajedničke značajke obje serije euronovčanica koje se koriste u Hrvatskoj su:

  • naziv valute ispisan različitim pismima
  • na licu novčanice otisnuti su inicijali naziva Europske središnje banke
  • ondje se nalazi i potpis predsjednika/ce ECB-a
  • svaka novčanica ima serijski broj.

Za lakšu provjeru autentičnosti HNB preporučuje četiri koraka: osjeti, pogledaj, nakreći, provjeri, o čemu smo detaljno pisali u Tportalovu vodiču.