peti paket mjera

Primorac o subvencijama za struju, poslodavci nisu oduševljeni

10.09.2023 u 21:29

Bionic
Reading

Kome će svanuti, a kome se smrknuti kad Vlada sljedeći tjedan konačno objavi novi, peti krug mjera pomoći građanima i tvrtkama. Na ta je pitanja za Dnevnik Nove TV odgovorio ministar financija Marko Primorac

Kako doznaje Dnevnik Nove TV, cijena struje za kućanstva ostaje jednako subvencionirana kao i do sada. Drugačije građani ne mogu ni podnijeti, kažu sindikati.

'Minimum je ovaj koji trenutno imamo i ispod toga se ne bi smjelo ići, to je neka razina koju građani očekuju i koja njima nužno treba', poručio je za Novu TV sindikalist Krešimir Sever.

Pitanje je što će biti s poduzetnicima? Raspravljalo se o tome trebaju li pomoć dobiti svi jednako, bez obzira na svoje mogućnosti: 'Dogovorili smo se da ćemo mjere komunicirati tako da između sebe sve to iskomuniciramo do kraja, nakon toga će se komunicirati s predstavnicima stranke', poručio je Primorac.

Iz udruge poslodavaca upozoravaju - to što dobivamo ionako nije nikakva subvencija. Tržišna cijena struje trenutačno je ispod limita koji je Vlada postavila.

'Mi samo pričamo o osiguravanju sigurnosti i izvjesnosti za poslovne procese da se ipak može realizirati investicije, nastavit sa snažnim stopama i zapošljavanja i rasta plaća', istaknula je Irena Weber, predsjednica Hrvatske udruge poslodavaca.

Od novca kojeg je država ubrala ekstraprofitom ostalo je oko 100 milijuna eura. Njih će se sada podijeliti ugroženima, umirovljenicima, obiteljima koje primaju dječji doplatak.