uprava zadovoljna

Prihodi Pevexa lani 2,1 milijardi kuna, neto dobit 160,7 milijuna kuna

  • Autor: L. F./Hina
  • Zadnja izmjena 09.06.2020 13:04
  • Objavljeno 09.06.2020 u 13:04
Jurica Lovrinčević, predsjednik Uprave Pevexa

Jurica Lovrinčević, predsjednik Uprave Pevexa

Izvor: Pixsell / Autor: Luka Stanzl/PIXSELL

Trgovački lanac Pevex lani je ostvario 2,1 milijardu kuna prihoda, što je za 81 posto više u odnosu na 2015. godinu, zaključnu godinu poslovanja prethodnog vodstva tvrtke, a u tom razdoblju porastao je i broj zaposlenika i to za 800 ili više od 65 posto, na gotovo dvije tisuće

Kako je istaknuto u utorak na konferenciji za medije poslovodstva tvrtke, neto dobit te kompanije u 2019. iznosila je 160,7 milijuna kuna, što je za gotovo 570 posto više u odnosu na 2015. godinu. U odnosu na 2018. godinu, neto dobit je uvećana za oko 21 milijun kuna.

Pevex je 2015. imao 1.200 zaposlenih, dok danas ta brojka doseže gotovo 2.000, što je skok od oko 65 posto, kažu iz kompanije.

Također, Pevex je lani isplatio i dividendu od gotovo 100 milijuna kuna, otvorio prodajni centar u Vukovaru, otkupio objekt bivšeg Super Konzuma u Slavonskom Brodu, a i kupio zemljište za gradnju novog centra u Vinkovcima, koji bi kao 26. Pevexov centar trebao biti otvoren u rujnu ove godine.

Predsjednik Uprave Pevexa Jurica Lovrinčević izjavio je da rezultatima za 2019. godinu moraju biti i više no zadovoljni. "Bez obzira što je godina bila turbulentna i kompleksna, uspjeli smo postići zavidne rezultate i zadržati prvo mjesto u sektoru neprehrambene trgovine na hrvatskom tržištu", rekao je Lovrinčević. Dodao je i da je tržišni udjel Pevex lani iznosio oko 20 posto.

Ističe i da su prosječna neto primanja zaposlenika u protekle četiri godine povisili za više od 42 posto, tako da u 2020. iznose gotovo 6.000 kuna, a Lovrinčević kaže da je cilj kroz iduće dvije godine taj iznos povećati na 7,5 tisuća kuna.

Želimo da nedjelja bude neradna

Lovrinčević kaže da se u Pevexu zalažu da nedjeljom ne treba raditi ono što nije neophodno, pa tako ni trgovina. Napominje i da su kao tvrtka donijeli svojevrsno "solomonsko" rješenje, jer se ne žele dovesti u problem da konkurencija radi, a oni ne rade.

Naime, iz Pevexa su u četvrtak izvijestili da će za 13 Pevexovih trgovačkih centara nedjelja postati neradni dan, dok će u preostalih 12 radno vrijeme nedjeljom biti znatno kraće u odnosu na ostale dane, a radnicima koji će raditi nedjeljom satnica će se povećati za 50 posto.

"No htjeli bismo da se regulira rad na način da ne može nitko raditi nedjeljom", ističe Lovrinčević.

Radićeva odluka o ostavci osobne naravi

Lovrinčević je odgovorio i na pitanja novinara o tome i je li zabrinut da bi politika mogla utjecati na poslovanje Pevexa u slijedećim mjesecima, a u kontekstu jučerašnje ostavke predsjednika Nadzornog odbora Maria Radića, koji je politički tajnik Domovinskog pokreta.

Ustvrdio je da u Upravi apsolutno nisu zabrinuti oko situacije u kojoj se nalaze, te smatra da Radić ne bi bio teret kompaniji niti da je ostao u Pevexu. Kaže da je osobna Radićeva odluka da se bavi politikom, kao i da je osobna odluka da izađe iz Nadzornog odbora Pevexa.

"Svaki dioničar i svaki zaposlenik ima pravo se baviti politikom, to je ustavom zajamčeno pravo i apsolutno ne mislim da bi mi nekom trebali određivati smije li se ili ne baviti politikom", kazao je Lovrinčević, koji očekuje da će Radić izaći i iz upravljačkih odbora drugih tvrtki.

Lovrinčević je rekao i da njega politika osobno ne zanima, dok Krešimir Bubalo, član Uprave Pevexa i bivši osječko-baranjski župan, na pitanje vraća li se u politiku i hoće li izaći na parlamentarne izbore kaže da je njegovo prirodno okruženje Pevex, no kako je "spreman pomoći".

Upitan hoće li biti na izbornoj listi, odgovorio je da uvijek postoji vrijeme i mjesto za to, a kako je danas tema Pevex.

Inače, Mario Radić i dojučerašnji predsjednik Nadzornog odbora Pevexa u ponedjeljak je podnio ostavku i napustio Pevex, uz obrazloženje da želi zaustaviti političke manipulacije i štetu tvrtki.

Kako su jučer izvijestili iz Pevexa, neki su mediji objavili informacije da Pevex stoji iza političke kampanje Domovinskog pokreta Miroslava Škore, a tvrtka to u potpunosti demantira. "Razlog je otklanjanje mogućnosti stvaranja bilo kakvih predrasuda i sprječavanje političke manipulacije neistomišljenika koji iz različitih motiva pokušavaju nanijeti štetu poslovanju Pevexa", pojasnio je Radić jučer svoju odluku.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!