TRAŽI SE STRATEGIJA

Slovenci zabrinuti jer im Hrvati naveliko kupuju prehrambene tvrtke

21.05.2024 u 10:38

Bionic
Reading

Slovenski mediji sa zabrnutošću izvještavaju o prelasku vodećih slovenskih prehrambenih kompanija u hrvatsko vlasništvo, pitajući se treba li država donijeti strategiju za zaštitu domaće proizvodnje hrane

U posljednih mjesec dana realizirane su dvije velike transkacije u kojim su hrvatski ulagači pruzeli slovenske prehrambene kompanije. Početkom svibnja Hrvatski Mplus kupio je 51-postotni udio u slovenskoj poljoprivredno-prehrambenoj Panvita Grupi, a jučer je potvrđen ulazak Mesne industrije Braće Pivac u vlasnički udio Celjskih mesnina.

I vlasnici Panvita i Celjskih mesnina, koji su svoje udjele prodali hrvatskim ulagačima, obećavaju da je ulazak novih vlasnika dobra vijest za zaposlenike, poljoprivrednike i kupce slovenske hrane.

Promjena vlasništva u spomenutim tvrtkama vjerojatno neće donijeti promjenu u kratkom roku, smatra Andrej Dovč, agrarni ekonomist s ljubljanskog Biotehničkog fakulteta.

“Međutim, dugoročno je uvijek pitanje kakvu će politiku vlasnik voditi u slučaju problema na tržištu, u smislu cjenovnih razlika koje se mogu pojaviti na različitim tržištima – tko će od svojih dobavljača krenuti u racionalizaciju”, rekao je za Radio Slovenija.

Predsjednik Uprave Panvite Toni Balažič smatra da je za prijenos vlasništva u strane ruke, među ostalim, kriva i pogrešna politika državnog subvencioniranja, na što je prije nekoliko godina ukazala studija predstavnika Ujedinjenih naroda.

"Studija je u biti pokazala da su poljoprivredne potpore u Sloveniji najmanje produktivne u Europi, jer je politički kriterij važniji od stručnog", upozorio je.

Slovenska država, naravno, nema nikakvog utjecaja na vlasničku strukturu u prehrambeno-prerađivačkoj industriji, a s državne se strane samo nadaju da će dvije tvrtke koje su prešel u hrvatsko vlasništvo i dalje biti dio lanca opskrbe hranom, a time i stabilan kupac lokalne poljoprivredne proizvodnje.

Hoće li država učiniti nešto po tom pitanju? Državni tajnik u ministarstvu poljoprivrede Ervin Kosi izjavio je u ponedjeljak za Radio Sloveniju da je vlada za izradu strategije.

"Ali to ne ovisi samo o Ministarstvu poljoprivrede, više je aktera uključeno, nekoliko različitih ministarstava koja moraju surađivati ​​i mislim da smo mi u Ministarstvu poljoprivrede spremni za široku raspravu", istaknuo je.