tportalov vodič

Preskočite liste čekanja: Neke preglede možete obaviti i kod privatnika i to - besplatno!

10.01.2024 u 06:11

Bionic
Reading

Duge liste čekanja najveća su boljka hrvatskog zdravstva. Na neke preglede čeka se i više od godine dana, a prosječan rok čekanja iznosi 270 dana. Mnogi odustaju i plaćaju usluge kod privatnika, ne znajući da pojedine preglede mogu obaviti besplatno i u privatnim ustanovama. Provjerili smo koji privatnici u Zagrebu imaju ugovore s HZZO-om te koje preglede kod njih možete obaviti uz uputnicu

Ministar zdravstva Vili Beroš krajem godine pohvalio se značajnim postignućima u skraćivanju lista čekanja. 'Ostvarili smo ambiciozan plan, postigli smo prosječno čekanje od 270 dana za sve dijagnostičke postupke unutar bolničke zdravstvene zaštite', rekao je Beroš, najavljujući napredak u tome 2024. godine.

Za pacijente koji imaju ozbiljne zdravstvene tegobe ova vijest i nije neka velika utjeha. Mnogi će odustati kad čuju da moraju čekati devet mjeseci da obave pregled i dobiju dijagnozu te će otići kod privatnika, pritom ne pitajući za cijenu.

No prije toga koraka preporučljivo je provjeriti i druge opcije. Jedna od mogućnosti je prebacivanje u drugu bolnicu. Naime postoje velike razlike u listama čekanja od bolnice do bolnice. Primjerice, za prvi kardiološki pregled zbog aritmije srca u zagrebačkoj bolnici Merkur čeka se 168 dana, a u KBC-u Zagreb 72 dana.

Ponekad se isplati provjeriti bolnice u obližnjim manjim gradovima jer su u njima liste čekanja u pravilu kraće nego u velikim gradskim centrima. Primjerice, za prvi opći kardiološki pregled u zagrebačkim bolnicama čeka se od 29 do 108 dana, a u karlovačkoj Općoj bolnici možete doći na red za tri dana.

Neke preglede, za koje su liste čekanja osobito dugačke, možete uz uputnicu obaviti i u privatnim poliklinikama. Na naš upit iz HZZO-a su nam poslali popis desetak zagrebačkih privatnih zdravstvenih ustanova s kojima su sklopljeni ugovori za 2024. godinu i dijagnostičko-terapijskih postupaka koji se mogu obaviti u njima.

Najveći opseg postupaka pokrivaju poliklinike dr. Nikša Drinković, Medikol i Aviva, u kojima se možete naručiti za ergometriju, holter EKG, ultrazvuk srca, magnetnu rezonancu i mamografiju.

  • +9
Bolnica Sveti Duh Izvor: Pixsell / Autor: Sandra Simunovic/PIXSELL

Najveći broj pojedinačnih postupaka nudi Poliklinika Oxy. U njoj se možete naručiti za hiperbaričku oksigenoterapiju, a u prvoj polovici godine na raspolaganju je 8898 termina za pacijente s uputnicom HZZO-a.

Treba naglasiti da su zbog ograničenog broja ugovorenih postupaka u pojedinim privatnim klinikama za određene dijagnostičko-terapijske postupke termini već popunjeni.