TEŠKO RAZDOBLJE

Prepolovljena dobit AD Plastika, ne očekuje se negativan utjecaj sankcija Rusiji na poslovanje

24.02.2022 u 14:41

Bionic
Reading

Predsjednik Uprave AD Plastik Grupe Marinko Došen izjavio je u četvrtak za Hinu kako ne očekuje negativan utjecaj sankcija Rusiji na poslovanje AD Plastik grupe, koja u Rusiji ima dvije tvornice.

"AD Plastik Grupa ima dvije tvornice u Rusiji koje proizvode isključivo za rusko tržište i ne očekujemo negativan utjecaj sankcija na poslovanje. Usmjereni smo na svoje poslovne aktivnosti koje su na tom tržištu značajne i pripremamo se za početak serijske proizvodnje koja je planirana u ovoj godini. Geopolitička situacija u ovom trenutku ne utječe na naše poslovanje i vjerujemo kako će tako i ostati", istaknuo je Došen.

Dok su smanjena proizvodnja i nedostatak vozila utjecali na očekivana kretanja broja novoregistriranih automobila na europskom tržištu, istodobno su na ruskom tržištu kretanja bila povoljnija. AD Plastik Grupa je tako u Rusiji ostvarila rast prihoda od 13 posto u 2021. godini.

Grupa je u današnjem priopćenju o poslovnih rezultatima izvijestila o neto dobiti u 2021. godini od 22,2 milijuna kuna, 52,7 posto manjoj u odnosu na godinu ranije.

Poslovni prihodi pali su u odnosu na 2020. godinu za 6,8 posto, na 1,14 milijardi kuna, dok EBITDA iznosi 123,64 milijuna kuna i niža je za 25,5 posto nego 2020. godine.

Predsjednik Uprave ističe da je, iako je sam početak godine imao pozitivne naznake i ukazivao na oporavak tržišta, globalna kriza nedostatka poluvodiča značajno utjecala na prodaju novih automobila.

"Naime, uslijed krize, proizvođači automobila nisu uspijevali zadovoljiti potrebe tržišta i isporučiti tražene količine. Poremećaji u proizvodnim procesima odrazili su se na cijeli dobavljački lanac automobilske industrije, uključujući i naše poslovanje. Za razliku od proizvodnje, prodajne i projektne aktivnosti nesmetano su se odvijale pa smo tijekom 2021. ugovorili više od 150 milijuna eura novih poslova. Ugovorili smo i nekoliko vrlo važnih razvojnih projekata, čime smo osnažili svoju poziciju razvojnog dobavljača", istaknuo je Došen.

Iz solinskog proizvođača autodijelova ističu da je, uz poremećaje u opskrbnom lancu, prošlu godinu obilježio i značajan porast cijena materijala, sirovina, transporta i energenata. Otvorenom kalkulacijom cijena i usklađivanjem s većinom kupaca umanjen je utjecaj na poslovanje Grupe, navodi se u priopćenu.

Po podacima iz izvješća, AD Plastik Grupa je tijekom prošle godine ugovorila više od 150 milijuna eura novih poslova. Ugovorila je i nekoliko važnih razvojnih projekata, naveli su iz solinske tvrtke, dodajući kako intenzivno rade na prodajnim, ali i razvojnim aktivnostima te realizaciji 37 aktivnih razvojnih projekata.

Uz matičnu kompaniju u Hrvatskoj, AD Plastik Grupu čine i dvije tvrtke u Rusiji - AO AD Plastik Togliatti i ZAO AD Plastik Kaluga te tvrtke AD Plastik Tisza (Mađarska), ADP (Srbija) te AD Plastik (Slovenija).