nakon teške bolesti

Preminuo Milivoje Žugić, odvjetnik i borac za prava štediša bivše Ljubljanske banke

  • Autor: S. M.
  • Zadnja izmjena 31.08.2021 12:12
  • Objavljeno 31.08.2021 u 12:08
tportal

Izvor: Ostale fotografije / Autor: Privatna arhiva

Milivoje Žugić, odvjetnik i bivši sudac, ustrajni borac za prava štediša bivše Ljubljanske banke, preminuo je nakon kratke i teške bolesti u Zagrebu, doznajemo iz kruga njegove obitelji

Rođen 1946. u Kijevu, pokraj Peći na Kosovu. Nakon osnovne i srednje škole u Osijeku, Žugić je diplomirao na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu 1969. Radio je kao sudac na Općinskom sudu u Osijeku do 1982. godine, kada pokreće privatnu odvjetničku praksu. Živio je i radio u Zagrebu, a specijalizirao se za zemljišnoknjižno pravo.

Autor je više pravnih radova o pravnom položaju klijenata Ljubljanske banke, nakon raspada bivše Jugoslavije. Izradio je prvu hrvatsku bazu pravnih podataka Intelectio Iuris, u kojoj je skupljeno i indeksirano na tisuće pravnih izvora i podataka. Autor je stručnih članaka o hrvatskom pravnom sustavu za američki New York University.

Iako se većini hrvatskih odvjetnika problem bivših štediša Ljubljanske banke činio pravno i politički kompliciran i beznadan pa su ga se klonili, Žugić se upustio u njihovo zastupanje pred sudovima. Nakon tužbi, u srpnju 2005. prisilnom ovrhom imovine isplaćeno je prvih dvoje štediša Ljubljanske banke iz Hrvatske. Štediše je zastupao i pred Europskim sudom za ljudska prava u Strasbourgu. Hrvatskim štedišama Ljubljanske banke svojim je radom vratio 140 milijuna eura štednje.

Pogreb odvjetnika Žugića bit će 1. rujna u 12.40 sati na zagrebačkom Krematoriju.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!