visoke kamate

Ekonomski analitičar o smanjenju prešutnih minusa: 'Banke su iskoristile situaciju, ne bismo ih smjeli gledati kao socijalno osjetljive institucije, one zato ne postoje'

31.08.2021 u 07:47

Bionic
Reading

HNB je odlučio reagirati kad su otkrili da se na 95 posto svih minusa na tekućim računima zaračunavaju kamate više od dopuštenih. Sugerirao je bankama da smanje stope, a one su odlučile reducirati prešutne minuse. Što znači da građani moraju početi vraćati 630 milijardi kuna duga. Banka sada klijentu nudi da joj kreditom vrati novac

Građani, 840.000 njih, trebali bi što prije početi vraćati sva prekoračenja od nekoliko tisuća ili desetaka tisuća kuna jer im se prešutni minusi do kraja godine smanjuju na 1500 kuna. Banke im sada nude kredite da isplate minuse.

Ovisno o vlastitoj politici poslovanja i u dogovoru s klijentima, banke će ponuditi različite mogućnosti otplate obveza te kao i dosada postupati u skladu s važećim propisima, kažu u Hrvatskoj udruzi banaka.

'Banke su iskoristile tu situaciju. Banke ne bismo smjeli gledati kao socijalno osjetljive institucije, one zato ne postoje', kazao je ekonomski analitičar Luka Brkić za Dnevnik.hr.