PODACI ZA 2008.

Preko agencija došlo 1,3 posto manje turista

26.03.2009 u 12:31

Bionic
Reading

Hrvatske putničke agencije prošle su godine u Hrvatsku dovele nešto manji broj stranih turista nego u godini prije, dok su domaći turisti usluge agencija koristile više i za putovanja u zemlji i za ona u inozemstvo.

Hrvatske putničke agencije prošle su godine u Hrvatsku dovele nešto manji broj stranih turista nego u godini prije, dok su domaći turisti usluge agencija koristile više i za putovanja u zemlji i za ona u inozemstvo.

Pokazuju to među ostalim podaci Državnog zavoda za statistiku po kojima je prošle godine u Hrvatskoj bilo aktivno 849 putničkih agencija i njihovih poslovnica.

Sveukupno je njihovim posredovanjem u Hrvatsku prošle godine stiglo nešto malo više od 2 milijuna stranih turista koji su ostvarili 14 milijuna noćenja, što je 1,3 i gotovo 2 posto manje nego 2007.

S obzirom na to da je u Hrvatskoj prošle godine bilo ukupno 9,41 milijun stranih turista proizlazi da ih je 21,3 posto došlo preko domaćih agencija, dok je njihov udjel u ukupnih 50,6 milijuna stranih noćenja nešto veći, gotovo 28 posto.

Najviše stranih turista putem hrvatskih agencija, 475 tisuća, tradicionalno je došlo iz Njemačke, a oni su ostvarili i najviše noćenja 3,8 milijuna.

Talijani su na drugom mjestu s gotovo 200 tisuća dolazaka i 1,3 milijuna noćenja, a slijede pet zemalja iz koje je posredstvom domaćih agencija stiglo više od 100 tisuća turista - Francuska, Slovenija, Velika Britanija, Češka i Austrija.

Za razliku od stranih turista agencije su nešto bolje rezultate zabilježile s domaćim turistima, kojih je tim putem prošle godine višednevno u inozemstvo putovalo 3 posto više ili 275 tisuća, a porast od 4 posto ostvaren je i s njihovih 1,2 milijuna noćenja.

Najviše je pritom domaćih putovalo u Italiju (18 posto) i Austriju (15 posto).

Poraste od 4 i 1 posto agencije su ostvarile i s 346,4 tisuće domaćih turista koji su išli na višednevna putovanja po Hrvatskoj i s njihovih 1,5 milijuna noćenja.

Istodobno, pad od 2 posto zabilježile su s jednodnevnim izletima domaćih turista po zemlji, dok je na takve izlete u strane zemlje išlo 16 posto manje domaćih turista.