INTERNA DOPISKA

Pravna služba CA: Otkazi stjuardesama bili bi nezakoniti

10.05.2013 u 09:20

Bionic
Reading

Večernji list dobio je na uvid sadržaj e-maila koji je direktorica pravnih poslova Croatije Airlinesa Branka Sremac uputila upravi CA – predsjedniku Krešimiru Kučku i članu Zlatku Šircu – vezano uz 42 otkaza koje namjeravaju dati stjuardesama i stjuardima koji su prošli tjedan bili na bolovanju. U tom se mailu rezimiraju prethodni razgovori o spornim otkazima, ali i priznaje da su oni u biti nezakoniti

Tako se u mailu navodi da uprava CA smatra da je masovni odlazak na bolovanje bio smišljeni i pomno organizirani 'prikriveni štrajk' koji je nezakonit, a kao reakcija Sindikata kabinskog osoblja zrakoplova na uvjete novog kolektivnog ugovora. A sudjelovanje radnika u nezakonitom štrajku, zloporaba instituta bolovanja i nepoštovanje internog priručnika i mjerodavnih propisa o prijavi bolovanja, smatraju u upravi, razlog su za redovni otkaz ugovora o radu.

'Kao što je jučer diskutirano, otkazi nose visok stupanj rizika da budu proglašeni nezakonitima na sudu s obzirom na hrvatsku sudsku praksu', navodi Sremac piše Večernji list. Ističe i da od otkaza mogu odustati i nakon pokretanja postupka otkazivanja pred Radničkim vijećem pa sve do zaključenja glavne rasprave za slučajeve radnih sporova koje će imati.

'Popis radnika je danas provjeren i s njega su uklonjeni svi radnici koji su otprije na bolovanjima, čuvanju trudnoće ili slučajevi za koje je ocijenjeno da je zaista bolest u pitanju', piše Sremac. A da očekuju da će izgubiti moguće sudske sporove zbog otkaza, dokazuje dio maila u kojem se navodi i da je dogovoreno da se svi kojima se namjerava otkazati ugovor o radu stave na što nižu kategoriju radnog mjesta sa što nižom plaćom 'kako bi u radnim sporovima potencijalna financijska izloženost CA bila što manja'.

Cijeli članak pročitajte OVDJE