MRSIĆ NE POPUŠTA POSLODAVCIMA

'Povećanje minimalne plaće nije odgođeno'

18.04.2013 u 18:03

Bionic
Reading

Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić ponovio je danas u Varaždinu na Obrtničkom forumu da nije odgođeno povećanje minimalne plaće te da nema govora o pritisku poslodavaca, nego je jednostavno riječ o provedbi zakona koji predviđa određene rokove, a političke protivnike prozvao je za pokušaj dobivanja jeftinih političkih bodova

'Vlada je donijela odluku o povećanju minimalne plaće budući da je naš cilj odnosno ideal da se minimalna plaća približi iznosu oko 50 posto prosječne bruto plaće. U tom zakonu koji je stupio na snagu 15. travnja jasno se kaže da vlada u roku od 15 dana mora donijeti uredbu o minimalnoj plaći. U tom istom zakonu postoji mogućnost da socijalni partneri, odnosno sindikati i poslodavci, sjednu zajedno za stol i razgovaraju, a to je upravo ono što ova vlada zagovara - socijalni dijalog', objasnio je Mrsić i potvrdio da se uredba o povećanju iznosa minimalne plaće kreće primjenjuje od 1. lipnja, o čemu su se dogovorili sa sindikatima i poslodavcima.

'Mi promoviramo socijalni dijalog i zato smo dali rok od mjesec dana sindikatima i poslodavcima da se dogovore oko isplate 95 posto minimalne plaće u pojedinim granama industrije, i to će biti moguće samo ako se oni tako dogovore', rekao je Mrsić objašnjavajući zašto je udovoljeno zahtjevu sindikata i poslodavaca za dodatnim pregovorima.

Mrsić
je na kraju zaključio da je ova vlada omogućila socijalno pregovaranje po određenim gospodarskim granama.