TRGOVINA NA MALO

Potrošnja u studenome porasla 2,5 posto

kupovina kupnja trgovina dućan

kupovina kupnja trgovina dućan

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Boris Kovacev

Promet od trgovine na malo u Hrvatskoj je u studenome ove u odnosu na studeni prošle godine nominalno porastao za 3,8 posto, a realno za 2,5 posto, prvi su podaci koje je objavio Državni zavod za statistiku

Studeni je tako peti mjesec zaredom u kojem se bilježi realni rast prometa na malo na godišnjoj razini, a rast je snažniji u usporedbi s prethodnim mjesecima.

Naime, promet od trgovine na malo u listopadu ove u odnosu na listopad prošle godine realno je bio porastao za 0,3 posto, dok je u rujnu na godišnjoj razini porastao za 0,4 posto, u kolovozu je rast iznosio 3,9 posto, a u srpnju 0,7 posto.

Blage pozitivne stope rasta posljedica su prvenstveno baznog učinka, ocjenjuju analitičari Raiffeisen banke, budući da je u studenome prošle godine zabilježen snažan pad prometa od trgovine na malo (-15,8 posto realno godišnje). S druge strane, rast je zasigurno obuzdan intenziviranjem negativnih trendova na tržištu rada, što izravno utječe na kupovnu moć građana koji u skladu s tim prilagođavaju svoje kupovne navike.

RBA analitičari smatraju da je još uvijek prerano govoriti o oporavku maloprodaje s obzirom da kupovna moć stanovništva ne raste. Na razini cijele 2010. prognoziraju realan pad trgovine na malo od oko dva posto, a značajniji rast očekuju tek nakon oporavka tržišta rada.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi