državna statistika

Potrošnja porasla 43. mjesec zaredom, rast ubrzan

07.05.2018 u 13:44

Bionic
Reading

U Hrvatskoj je u ožujku potrošnja u maloprodaji porasla za 2,1 posto na godišnjoj razini, već 43. mjesec zaredom, i to brže nego mjesec dana prije

Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je u ponedjeljak izvješće o prometu u trgovini na malo, a prema kalendarski prilagođenim podacima, potrošnja je u ožujku porasla za 2,5 posto u odnosu na prethodni mjesec, dok je u odnosu na ožujak prošle godine porasla za 2,1 posto.

To je brži rast nego mjesec dana prije, kada je potrošnja porasla za 1,2 posto na godišnjoj razini, no nešto sporiji nego što se očekivalo.

Tri makroekonomista, koji su sudjelovali u anketi Hine, u prosjeku su očekivali rast potrošnje u ožujku za 2,3 posto na godišnjoj razini, a njihove procjene rasta kretale su se u širokom rasponu od 0,5 do 3,8 posto.

Tako je u ožujku nastavljen rekordni pozitivni trend, s obzirom da je pad potrošnje na godišnjoj razini posljednji put zabilježen u kolovozu 2014. godine.

  • +17
Sniženja u trgovinama Izvor: Pixsell / Autor: Zarko Basic/PIXSELL

Rast potrošnje 43 mjeseca zaredom nije zabilježen od kada DZS vodi te podatke.

U ožujku je na godišnjoj razini promet od trgovine na malo hranom, pićem i duhanskim proizvodima porastao za 3,8 posto, dok je maloprodaja neprehrambenim proizvodima ojačala za 2,8 posto.

„Ubrzavanje rasta u ožujku podržano je snažnijim stopama rasta u kategorijama nespecijalizirane prodavaonice pretežno živežnim namirnicama, za 13,1 posto, ostale nespecijalizirane prodavaonice, za 18,2 posto, kao i rasta u kategorijama specijaliziranih prodavaonicama živežnim namirnicama te tekstila, odjevnih predmeta, obuća i kožnih proizvoda. Snažniji rast ograničen je padom u ostalim kategorijma trgovačkih struka“, navode analitičari Raiffeisenbank Austria (RBA) u osvrtu na izvješće DZS-a.

U prva tri mjeseca ove godine promet u trgovini na malo porastao je za 3,1 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

„To predstavlja blago usporavanje u odnosu na isto tromjesečje 2017. te blagi rast u odnosu na prethodno tromjesečje, što je vjerojatno podržano i rastom prodaje novih automobila početkom godine uslijed promjene poreznih propisa, odnosno poreznog rasterećenja, koji su stupili na snagu početkom ove godine“, navode analitičari RBA.

Poručuju i to da visokofrekventni pokazatelji za prvo ovogodišnje tromjesečje, pri čemu je industrijska proizvodnja gotovo stagnirala, a građevinski sektor porastao tek skromno, ukazuju na to da će predvodnik rasta gospodarstva i u tom tromjesečju ostati osobna potrošnja.

„U prilog navedenim kretanjima idu i očekivanjima o još jednoj uspješnoj turističkoj sezoni, ali i posljednja kretanja koja ukazuju na blagi oporavak kreditne aktivnosti. Međutim, indeksi pouzdanja i povjerenja potrošača, čija su kretanja u ožujku blago pogoršana, ukazuju na moguće usporavanje gospodarske aktivnosti te sugeriraju na oprez“, zaključuju analitičari RBA, koji u cijeloj ovoj godini očekuju rast maloprodaje od oko 3 posto.