blagdansko raspoloženje

Provjerili smo u kojim zemljama se najviše pije, gdje je potrošnja alkohola gotovo na nuli i koja je velika hrvatska specifičnost

23.12.2022 u 17:05

Bionic
Reading

Blagdansko raspoloženje za mnoge znači pojačanu potrošnju alkoholnih pića. Provjerili smo koje zemlje predvode u potrošnji alkohola, a gdje za dobro raspoloženje nije potreban alkoholni stimulans

Svjetska zdravstvena organizacija prati potrošnju alkohola u svakoj zemlji u litrama čistog alkohola za pivo, vino, žestice i druga alkoholna pića. Prema zadnjim podacima WHO-a svjetska prosječna godišnja potrošnja alkohola po stanovniku u 2019. iznosila je 6,18 litara.

Da bi ovaj prosjek bio razumljiviji, možemo ga izraziti u bocama vina. Vino sadrži oko 12 posto čistog alkohola po volumenu tako da jedna litra vina sadrži 0,12 litara čistog alkohola.

Globalni prosjek od 6,2 litre čistog alkohola po osobi godišnje stoga je jednak 53 boce vina po osobi starijoj od 15 godina. Ili da bude još jasnije, oko jedne litre vina tjedno. No potrošnja alkohola uvelike varira od zemlje do zemlje i na nju utječu zakoni, kultura i druge karakteristike.

Potrošnja alkohola znatno je veća od prosjeka u većini europskih zemalja dok je izrazito niska potrošnja u zemljama Sjeverne Afrike i Bliskog istoka. Interaktivnu kartu s potrošnjom za svaku zemlju možete pogledati ovdje.

U Europi više od dvije trećine stanovnika u većini zemalja konzumira alkoholna pića. Najviše alkohola po stanovniku popije se u Češkoj, gdje potrošnja doseže 14,26 litara čistog alkohola po glavi stanovnika. Slijede Latvija i Moldavija s 13,19 odnosno 12,85 litara.

Hrvatska je s potrošnjom od 9,2 litre pri dnu europske ljestvice, ali i dalje znatno iznad svjetskog prosjeka.

Prema podacima o konzumaciji alkoholnih pića svaki dan Hrvatska se nalazi među prvih pet država Europske unije (10,2 posto), s učestalošću iznad 10 posto, zajedno s Francuskom, Bugarskom, Španjolskom i Portugalom. No istovremeno smo i prvi po udjelu stanovnika (38,3 posto) koji uopće ne piju alkohol ili nisu pili alkohol u posljednjih godinu dana.

Zemlje s najnižom potrošnjom alkohola su Somalija, Bangladeš, Kuvajt, Mauritanija i Saudijska Arabija. Niska potrošnja alkohola je u većini arapskih zemalja zbog zakonskih ograničenja i običaja. U zemljama Sjeverne Afrike i Bliskog istoka svega 5 do 10 posto odraslih osoba konzumira alkohol.

U većini zemalja muškarci u prosjeku piju najmanje tri puta više alkohola nego žene. Primjerice, u zemlji s najvećom potrošnjom alkohola Češkoj, muškarci popiju u prosjeku 22 litre, a žene 6,9 litara čistog alkohola.