toplinska energija

Potrošači u Njemačkoj tuže dva energetska giganta zbog povećanja cijena

20.11.2023 u 17:16

Bionic
Reading

Udruge potrošača u Njemačkoj objavile su u ponedjeljak da su podnijele tužbe protiv dobavljača toplinske energije EON-a i Hansewerk Natura, tvrdeći da su povećanjem cijena prekršili zakon

Federacija njemačkih potrošačkih organizacija (vzbv) traži od kompanija povrat novca kroz kolektivne tužbe koje su podnijeli zbog velikih poskupljenja.

Mnogi korisnici dva pružatelja usluga centralnog grijanja trenutno plaćaju višestruko više cijene nego 2020. godine, stoji u tužbama. Smatraju i da klauzule o promjeni cijena ne ispunjavaju zakonske uvjete.

U tužbi se tako navodi da je EON uslugu grijanja u gradu Erkrath-Hochdahl podigao sa 6,18 centi po kilovat satu u 2020. na 23,24 centa po kilovat satu u 2022. godini. Glasnogovornici dvije kompanije otklanjaju optužbe.

"Naše lokalne cijene centralnog grijanja slijede zakonske odredbe i prilagođavaju se troškovima i stanju na tržištu", rekao je glasnogovornik EON-a, naglasivši da su povijesno visoke cijene energije u protekle dvije godine bile izvan njihove kontrole.

Glasnogovornik Hansewerk Natura obrazložio je poskupljenje usluge rekordno visokim cijenama plina nakon ruske invazije na Ukrajinu.

Cijene prirodnog plina s rokom isporuke u 2024. niže su, što će se "od 2024. očitovati u znatno nižim radnim cijenama za kupce grijanja", dodao je.

Podignute cijene centralnog grijanja privukle su i pozornost regulatora za zaštitu tržišnog natjecanja koji je prošli tjedan pokrenuo postupak protiv šest kompanija zbog sumnje da su prekomjerno podigle cijene, ne navodeći njihova imena, napominje agencija dpa.

Tportal je i na WhatsAppu

 

Želite dobivati najvažnije vijesti dana na WhatsApp: Zapratite tportalov kanal OVDJE i kliknite 'Prati'