izvrsna vijest

Potražnja za radnicima u Hrvatskoj premašila razine iz 2019., nikad dosta prodavača, konobara, učitelja i kuhara

04.11.2021 u 15:36

Bionic
Reading

Indeks slobodnih radnih mjesta OVI već šesti mjesec zaredom pokazuje da je potražnja za radom nadmašila pretpandemijsku razinu, što potvrđuju i podaci za listopad u kojem je potražnja za radom oko devet posto viša u odnosu na listopad 2019., objavio je Ekonomski institut, Zagreb.

"Najnovije vrijednosti OVI indeksa i dalje nude razloge za optimizam. Naime, potražnja za radom premašila je razine iz 2020. i 2019. godine - OVI indeks za listopad 2021. pokazuje kako je potražnja za radom za oko 39 posto veća nego u listopadu 2020. godine te za oko devet posto veća u odnosu na pretpandemijski listopad 2019. godine. Radi se o šestom uzastopnom mjesecu u kojem potražnja za radom nadmašuje pretpandemijske mjesece", navedeno je u objavi na internetskoj stranici EIZ-a.

Iz Instituta su istaknuli i da su najtraženija zanimanja u listopadu ove godine bila prodavač, konobar, učitelj, kuhar i radnik u skladištu, dok je gotovo polovica oglašenih poslova bila vezana uz ugovor na određeno.

Također, analitičari EIZ-a su zamijetili sve veću raširenost mogućnosti rada od kuće.

Tako je udio oglasa koji spominju rad od kuće u listopadu ove godine bio oko 1,7 posto, što je tek nešto manje od maksimuma iz svibnja ove godine kad je 1,9 posto oglasa za posao spominjalo rad od kuće, navedeno je.

OVI - Online Vacancy Indeks, mjesečni je indeks online oglasa slobodnih radnih mjesta razvijen na Ekonomskom institutu u suradnji s portalom MojPosao, a svrha mu je pružanje pravovremenih informacija o trenutnom stanju potražnje za radom.

OVI indeks izrađuje se jednostavnim prebrojavanjem broja jedinstvenih novih oglasa čiji rokovi prijave završavaju u mjesecu za koji se indeks izračunava. S obzirom na to da se uzimaju oglasi objavljeni putem samo jednog portala, broj oglasa izražava se kao indeks (bazna godina je 2015.).