Savez samostalnih sindikata Hrvatske

Potpore onima koji su otpuštali samo uz uvjet zapošljavanja istih radnika

  • Autor: V. P. P./Hina
  • Zadnja izmjena 05.04.2020 14:31
  • Objavljeno 05.04.2020 u 14:31
Mladen Novosel

Mladen Novosel

Izvor: Pixsell / Autor: Luka Stanzl/PIXSELL

Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) poručio je u nedjelju kako ideju o davanju državnih potpora onima koji su otpuštali podržavaju samo uz uvjet zapošljavanja istih radnika na neodređeno vrijeme

U priopćenju podsjećaju na svoju nedavnu poruku koju su uputili poslodavcima kako nije vrijeme za paniku i ishitrena otpuštanja, nego za strpljenje, društvenu odgovornost i dijalog.

Tom prigodom smo im poručili kako je iz općeg društvenog, ali i iz individualnog poslovnog interesa, dobro pričekati stupanje na snagu državnih potpora za isplatu plaća i zadržavanje radnika u zaposlenosti, namijenjenih privatnom sektoru, čija je primjena trebala uskoro početi, te procijeniti situaciju, kombinirati mjere i tek potom donositi odluke, navode u priopćenju.

Pritom smo ih podsjetili da poslodavci koji budu otpuštali, neće moći koristiti potpore ali i pored toga, samo od 23. ožujka do danas priljev na Hrvatski zavod za zapošljavanje bio je 10.975 novih nezaposlenih radnika.

No, odmah po objavi drugog paketa mjera potpora ublažavanju ekonomskih i socijalnih posljedica koronavirusa, poslodavci, posebice oni u turizmu, počeli su se obraćati resornom ministru s pitanjem mogu li koristiti potpore ako vrate radnike.

SSSH se odmah po objavi u medijima obratio HZZ-u podupirući zahtjev poslodavaca i predlažući izmjenu mjere COVID-19 na način da se poslodavcima koji su ishitreno otpuštali omogući korištenje mjere uz uvjet ponovnog zapošljavanja istih radnika kojih su se riješili ali po ugovoru o radu na neodređeno vrijeme, neovisno o tome po kojem su obliku ugovora dotad radili.

Spriječiti zlouporabu potpore

Osim što je očito riječ o radnicima koje poslodavac treba na upražnjenim ili slobodnim radnim mjestima za koje je, prema Zakonu o radu, ugovor o radu na neodređeno vrijeme standardni oblik zapošljavanja, taj je uvjet nužan radi sprječavanja korištenja krize za eroziju relativno stabilnih oblika rada prema prekarnima te sprječavanja zloupotrebe ove državne potpore.

Očuvanje radnih mjesta ali i prihoda radnika ključni su da što manje potonemo kako bismo se lakše i brže digli kada se stvore uvjeti te stoga SSSH podržava izmjenu mjeru COVID-19 na navedeni način ali i uz navedeni uvjet, stoji u priopćenju kojeg je potpisao predsjednik tog sindikata Mladen Novosel.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!