PROMJENA TRENDA

Potop na Zagrebačkoj burzi, gubitnik dana Hrvatska poštanska banka

Bionic
Reading

Raspoloženje na hrvatskom tržištu kapitala na kraju tjedna se znatno pogoršalo te je rezultiralo osjetnim padom vrijednosti dioničkih indeksa i većine aktivnih izdanja, pritisnutih negativnim sentimentom s globalnih financijskih tržišta te pojačanim prodajnim pritiscima uslijed realizacije dobitaka iz prethodne faze konzistentnog rasta

U petak su svi dionički indeksi Zagrebačke burze izgubili na vrijednosti. CROBEX je upisao pad od 1,86 posto na 2.164,82 bodova, što je njegova najgora jednodnevna izvedba u gotovo dvije godine. Time je CROBEX izbrisao i sve dobitke iz prvog dijela tjedna, pa je i na tjednoj razini oslabio prvi put još od kraja studenog, i to za 0,31 posto. Indeks blue chip dionica je kliznuo za 1,30 posto, indeks najviše kotacije CROBEXprime pao 1,06 posto s povijesnog rekorda, a najveći gubitak je pretrpio indeks građevinskog sektora, čija je vrijednost pala više od četiri posto.

Likvidnost u redovnom trgovanju je porasla, ali su izostale blok transakcije koje su podigle promet dan ranije, pa je ukupni dionički promet pao na 16,5 milijuna kuna. Najviše se trgovalo dionicama Hrvatskog Telekoma u iznosu od 2,8 milijuna kuna, koje su zaključile bez promjene cijene na 185,50 kuna te se tako našle u krugu nekolicine izdanja koja su odoljela prodajnim pritiscima. Slijedile su dionice Valamar Riviere s prometom od gotovo dva milijuna kuna i padom za 1,71 posto, zatim Hrvatska poštanska banka s 1,6 milijuna kuna i jednim od najvećih gubitaka od 5,45 posto, a krug milijunaša po prometu su zatvorile dionice Podravke, bez promjene cijene.

Cijeli niz izdanja uknjižio je pad cijene. Među likvidnijima, gubici Atlantic Grupe, AD Plastika, Ingre i Petrokemija bili su veći od tri posto, dok je popis onih s padom većim od dva posto još i duži, a između ostalih uključuje Končar elektroindustriju, Span, Ericsson Nikolu Teslu, Zagrebačku banku, Maistru

Tek pet aktivnih izdanja je ostvarilo cjenovni rast, a među njima ozbiljniji promet su imale jedino dionice Optima Telekoma, koje su porasle za 2,37 posto nakon vijesti o zaključenju transakcije kupnje većinskog vlasničkog paketa od strane Telemacha.

Dobitnik dana: Optima Telekom +2,37% 5,18

Gubitnik dana: Hrvatska poštanska banka -5,45% 780,00

CROBEX: -1,86% 2.164,82