deset najvećih

Pogledajte kako su lani poslovali domaći građevinski divovi, vodeća tvrtka ostavila je konkurenciju u prašini

15.06.2022 u 10:45

Bionic
Reading

Građevinske tvrtke trenutno su u grdnim problemima zbog enormnog rasta cijena građevnog materijala. Mnoge od njih pokušavaju raskinuti nepovoljne ugovore kako bi izbjegle velike gubitke. Sve će to utjecati na njihovo poslovanje i može se očekivati da neće uspjeti ponoviti lanjske financijske brojke. Prošle godine najbolje je rezultate ostvario Kamgrad te je prema prihodima osjetno odmakao konkurenciji

Koliko je građevinski sektor važan za domaću ekonomiju, najbolje govori podatak prema kojem građevina indirektno u ukupnom BDP-u sudjeluje s čak 12 posto.

Građevinske tvrtke na sebe vežu cijeli niz drugih industrija kao što su proizvodnja cementa, metala, drveta, cigli i naftnu industriju. Uz to, procjena je da građevinski sektor zapošljava oko 120.000 radnika.

Pojedinačno najveća domaća građevinska tvrtka prema prošlogodišnjem prihodu je Kamgrad u vlasništvu Dragutina Kamenskog.

Lanjsku godinu okončao je s 1,75 milijardi kuna prihoda (+62,16 posto u odnosu na godinu prije) i 116,17 milijuna kuna dobiti. Kamgrad posluje na tržištima Hrvatske, Njemačke, Švedske i Srbije.

Glavninu poslova baziraju na izgradnji turističkih, uredskih, prodajnih, proizvodnih i skladišnih objekata za poznate investitore, a grade i stambene i poslovne zgrade za vlastitu prodaju te iznajmljivanje poslovnih prostora.

Dragutin Kamenski Izvor: Pixsell / Autor: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Na drugom mjestu je Dalekovod. Lani je imao nešto više od milijardu kuna prihoda i 12,7 milijuna kuna dobiti.

Dalekovod d.d. najveća je tvrtka unutar Dalekovod grupe, koju čini 16 povezanih tvrtki. Glavnina prihoda dolazi od izgradnje dalekovoda u inozemstvu (uglavnom na tržištu Skandinavije) i domaćih projekata izgradnje željezničke infrastrukture.

U ovoj godini Dalekovod je prošao kroz dokapitalizaciju u kojoj je skupio 410 milijuna kuna, čime je uspješno okončao predstečajnu nagodbu namirivši sve vjerovnike. Većinski vlasnik kompanije je tvrtka Napredna energetska rješenja, čiji su osnivači Končar-Ulaganja i Construction Line Limited. Iza potonje firme stoji Josip Jurčević, poznat kao poslovni partner Pavla Vujnovca, vlasnika Prvog plinarskog društva.

Treću poziciju drži austrijski Strabag d.o.o. s nešto manjim prihodima od Dalekovoda. Austrijanci u Hrvatskoj imaju više tvrtki tako da se među deset najvećih ugurao i Strabag d.d. Glavna podružnica za građevinarstvo Zagreb. Ta firma drži deseto mjesto s 374 milijuna kuna prihoda.

Strabag kod nas djeluje u svim područjima građevinarstva. Primjerice njihov je i Pomgrad iz Splita, specijaliziran za pomorske radove u građevinarstvu (luke, marine, podmorski cjevovodi i dr.). On ove godine nije ušao u top deset jer je lani imao manje od 200 milijuna kuna prihoda.

U Hrvatskoj je Strabag ipak najpoznatiji po velikim infrastrukturnim projektima (autocesta Zagreb-Macelj, dionice autoceste Split-Ploče, pročistač otpadnih voda u Zagrebu itd.). Trenutno je operativa firme angažirana na izgradnji pristupnih cesta za Pelješki most, što je posao vrijedan 478,3 milijuna kuna bez PDV-a.

  • +14
Pelješki most Izvor: Cropix / Autor: Bozidar Vukicevic

Na četvrtom mjestu je kineski China Road and Bridge Corporation (CRBC), glavni izvođač radova na Pelješkom mostu. Kinezi su lani iskazali 698,7 milijuna kuna prihoda i gubitak od 514,6 milijuna kuna.

Slijedi ih GP Krk sa 692,5 milijuna kuna prometa (9,77 posto) i 18,2 milijuna kuna dobiti.

Krčka tvrtka kroz radničko dioničarstvo u vlasništvu je sadašnjih i bivših zaposlenika. Većinom je angažirana u Primorsko-goranskoj županiji, a otprije nekoliko godina ima veliku ekspanziju u Sloveniji.

GP Krk jedan je od izvođača radova na cesti od čvora Škurinje do Luke Rijeka. Dugačka je samo tri kilometra, a vrijednost izgradnje iznosi čak 456,3 milijuna kuna. Uz taj projekt, tvrtka je angažirana na izgradnji dječje bolnice i Klinike za ginekologiju i porodništvo u Rijeci, izgradnji punog profila Istarskog ipsilona, a u Rafineriji nafte Rijeka izvodi radove na montaži konstrukcije cijevnih mostova.

Žičara Sljeme Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Šestu poziciju u top 10 drži GIP Pionir, zagrebačka tvrtka specijalizirana za investiranje i izgradnju stanova, iako je najpoznatija po gradnji sljemenske žičare u Zagrebu.

Prihodi kompanije u vlasništvu Ranka Predovića i Daniela Hrnjaka u 2021. dosegnuli su 638 milijuna kuna (-2,90 posto). Dobit nakon oporezivanja iznosila je 35,4 milijuna kuna.

U donjem dijelu ljestvice smjestili su se križevački Radnik sa 600 milijuna kuna (- 17,85 posto), Osijek-Koteks s 522,8 milijuna kuna (+15,91 posto), ING-GRAD s 442,5 milijuna kuna (+11,09 posto) i već spomenuti Strabag d.d. Glavna podružnica za građevinarstvo Zagreb.