LOŠE VIJESTI

Poslovna aktivnost u eurozoni pala i u kolovozu

23.08.2023 u 13:53

Bionic
Reading

Poslovna aktivnost u eurozoni smanjena je i u kolovozu, odražavajući ponovni pad u industriji i prvi pad u uslužnom sektoru od kraja prošle godine, pokazalo je u srijedu preliminarno istraživanje S&P Globala.

Preliminarni ukupni indeks menadžera nabave (PMI) u privatnom sektoru eurozone smanjio se u kolovozu za 1,6 bodova u odnosu na srpanj, spustivši se na 47 bodova, najnižu razinu od studenog 2020. godine, izvijestila je Hamburška komercijalna banka (HCOB) koja sastavlja izvješće za S&P Global.

PMI ispod razine od 50 bodova signalizira pad aktivnosti, dok više vrijednosti naznačuju njihov rast. Izuzmu li se mjeseci tijekom pandemije, kako navode, indeks je na najnižoj razini od travnja 2013. godine.

Aktivnost pada treći mjesec zaredom, predvođena petim uzastopnim mjesečnim padom u proizvodnom sektoru, koji je ipak bio nešto blaži u kolovozu. U uslužnom sektoru aktivnost je pak pala prvi put od prosinca prošle godine, ali znatno blaže u usporedbi sa sektorom proizvodnje roba, navodi se u izvješću.

U Njemačkoj, najvećem gospodarstvu eurozone, poslovne aktivnosti smanjile su se u kolovozu najbržim tempom u više od tri godine. HCOB-ov preliminarni ukupni PMI, koji je sastavio S&P Global, pao je sa srpanjskih 48,5 bodova, na 44,7 bodova u kolovozu, najnižu razinu od svibnja 2020.

Poslovna aktivnost u sektoru usluga smanjena je prvi put od prosinca lani. Odgovarajući indeks pao je sa srpanjska 52,3 boda, na 47,3 boda u kolovozu, najnižu razinu u devet mjeseci.

PMI za sektor proizvodnje porastao je pak za 0,3 boda, na 39,1 bod u kolovozu, ali se zadržao duboko u području pada aktivnosti, pokazalo je istraživanje.

"Splasnula je svaka nada da bi sektor usluga mogao spasiti njemačko gospodarstvo", rekao je Cyrus de la Rubia, glavni ekonomist HCOB-a. "Umjesto toga, uslužni sektor će se pridružiti recesiji u proizvodnji, koja je izgleda započela u drugom kvartalu."

Poduzeća su ostala pesimistična u vezi s izgledima jer rastuće kamatne stope, neizvjesnost kupaca i visoka inflacija nastavljaju utjecati na potražnju za robom i uslugama, pokazalo je istraživanje.

Došlo je do povećanja inflatornih pritisaka, potaknutih ubrzanim rastom troškova i cijena u sektoru usluga. "Čini se da se uslužne tvrtke osjećaju iznenađujuće odvažnima podižući još brže cijene", rekao je de la Rubia.

I privatni sektor u Francuskoj, drugom najvećem gospodarstvu eurozone, u kolovozu se zadržao u području pada aktivnosti, pokazali su preliminarni podaci S&P Globala.

Ukupni preliminarni PMI u kolovozu je stagnirao u odnosu na srpanj, zadržavši se na 46,6 bodova, najnižoj razini u 32 mjeseca, ukazujući na solidan pad u privatnom sektoru.Aktivnost u uslužnom sektoru smanjila se treći mjesec zaredom, a u proizvodnji se zadržala u području pada koji traje od prošlog ljeta.

Indeks PMI u sektoru usluga pao je u kolovozu na 30-mjesečni minimum od 46,7 bodova, sa 47,1 boda u prethodnom mjesecu. Proizvodni PMI uvećan je pak na petomjesečnu najvišu razinu od 46,4 boda u kolovozu, sa 45,1 boda u srpnju.

„Francusko gospodarstvo zapelo je u kolotečini, ponovno pokazujući znakove teškoća”, rekao je Norman Liebke, ekonomist u HOCB-u.