MARASOV ODGOVOR HUP-U

'Poslodavci su interesna skupina koja pritišće Vladu'

11.04.2013 u 12:39

Bionic
Reading

Ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras pozdravio je uoči sjednice Vlade povećanje minimalne plaće na 2.984,78 kuna, odnosno za 170 kuna, te rekao kako je 'zbog rasta troškova života neke stvari oko minimalne plaće mijenjaju i da se njezin iznos povećava'

Po mišljenju ministra Gordana Marasa poslodavci neće biti ugroženi takvom odlukom, jer će im se smanjivati određeni troškovi, poput doprinosa na plaću. 'Uvijek treba imati razumijevanja za određene industrijske djelatnosti gdje je visoka cijena rada kako se ne bi ugrozilo poslovanje. No, dobro je da idemo s dizanjem minimalne plaće kako bismo zaštitili standard onih koji imaju najmanju plaću u Hrvatskoj', ocijenio je ministar Maras.

Kad su kritike iz HUP-a u pitanju, odnosno negodovanje poslodavaca zbog povećanja 'minimalca', Maras je odgovorio kako je 'teško paušalno reći da će se time podijeliti 50.000 otkaza'. 'To je način pritiska interesne udruge, u ovom slučaju HUP-a, jer pokušavaju izbjeći donošenje takve odluke. Mislim da neće uspjeti. Vlada vodi računa o tome. S jedne strane treba zaštititi najmanje plaće na tržištu, a s druge strane treba ići i dalje u rasterećenje gospodarstva', zaključio je ministar Gordan Maras.

I ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak pokazao je, uoči sjednice Vlade, razumijevanje za 'niskoproduktivne industrijske grane u kojima postoji utjecaj rasta minimalne plaće na njihov budžete i konkurentnost'.

'Moramo pronaći model kako da im pomognemo i to kompenziramo, a s druge strane trebamo misliti i o tome da našim radnicima osiguramo porast minimalne plaće u okvirima rasta cijena i troškova života', rekao je Vrdoljak.

Naveo je i kako su vladajući 'u komunikaciji s poslodavcima' te konstatirao kako 'treba vidjeti koje su to industrijske grane najviše pogođene'. U tom je smislu naveo tekstilnu, drvnu i prerađivačku industriju za koje rekao kako 'zapošljavaju veliki broj ljudi koje se ne smije ugroziti povećanjem minimalne plaće'.

Kad je brojka od mogućih 50.000 otkaza, čime je baratao HUP, Vrdoljak je rekao: 'Mislim da su pretjerali.'

Dan ranije, ministar financija Slavko Linić poručio je hrvatskim poslodavcima kako 'nemaju pravo građane činiti gladnima' ocijenivši takve stavove – 'sramotnim'.