POZIVAJU I CRKVU?

Poslodavci jačaju Vijeće za konkurentnost

Bionic
Reading

Uz Ivicu Mudrinića, Božu Prku, Emila Tedeschija i Domagoja Ivana Miloševića iz HUP-a će u Nacionalno vijeće za konkurentnost ući i Ivan Miloloža, Ljerka Puljić te predstavnik rovinjskog Adrisa

Šefovi Hrvatske udruge poslodavaca ojačavaju još jednu polugu preko koje će utjecati na kreiranje javnog mnijenja. U tu svrhu će ponovno promovirati ulogu Nacionalnog vijeća za konkurentnost (NVK) koje u je u konkurenciji s drugim 'forumima', ponajprije Vladinim Ekonomskim vijećem u posljednje vrijeme potpuno palo u drugi plan.

Promjenom i prihvaćanjem novog Statuta NVK idućih dana se u to tijelo delegira 10-tak predstavnika gospodarstva, članova HUP-a, kojima će se uz članove Vlade, pridružiti tri predstavnika sindikata te predstavnici akademske zajednice i to tako da u toj kvoti uz javni bude zastupljen i privatni dio akademske zajednice. Najvjerojatnije će to biti preko Đure Njavre i Gorana Radmana. Razmišlja se i da se sudjelovanje ponudi predstavnicima Crkve.

Iz HUP-a u NVK idu Ivica Mudrinić (HT), Emil Tedeschi (Atlantic), Domagoj Ivan Milošević (Pastor), te u ime bankara Božo Prka (PBZ). Kako lista poduzetnika nije finalizirana, pretpostavlja se da će se na njoj naći još neki predstavnici realnog sektora po branšama kako se ne bi, kao u dosadašnjem sastavu NVK dogodilo da ga reprezentiraju i osobe koje su se iz realnog sektora odavno izmakle, poput Gorana Radmana i Mladena Vedriša.

U NVK bi trebao ući i Ivan Miloloža (Munja), a HUP-ovci bi unutra htjeli i Ljerku Puljić (Agrokor), nekoga tko bi reprezentirao turistički biznis pa je vjerojatno da će se ondje naći predstavnik Adrisa te još neki hotelijer. To je obris prema kojem će se NVK reformirati, nakon što sjednicu sazove još uvijek aktualni predsjednik Darko Marinac. S obzirom da je on dao do znanja da zbog afere Podravka ne želi u neugodnu situaciju dovoditi institucije u kojima bio aktivan, sigurno je da se na promjene u NVK neće dugo čekati. Predsjednika NVK se bira iz redova gospodarstva, a kako HUP za tu funkciju nominira Ivicu Mudrinića, on je vjerojatno i novi predsjednik.

Može se očekivati i veća aktivnost NVK koje je svojedobno ambiciozno krenuo s radom i zazivanjem reformi, ali je u zadnjoj fazi postao prepoznatljiv samo kroz objave rejtinga Hrvatske na ljestvici konkurentnosti Svjetskog gospodarskog foruma. Padu utjecaja očito su postali svjesni i u samom NVK-u.