marićeva reforma

Poslodavci će moći nagrađivati radnike izdašnim božićnicama, istražili smo hoće li ih i isplatiti

16.11.2018 u 09:40

Bionic
Reading

Od 1. prosinca mijenja se uredba o neoporezivim davanjima poslodavaca pa se neoporezivi dio diže s 2500 na 7500 kuna, što znači da će poslodavci moći isplaćivati veće božićnice, uskrsnice i regrese bez plaćanja poreza i doprinosa. No veliko je pitanje hoće li se poslodavci i odlučiti na ovaj potez, zbog čega se ministar financija Zdravko Marić već našao pod udarom kritika. Istražili smo s najvećim hrvatskim kompanijama kakva će im biti politika isplate božićnica s obzirom na nove pogodnosti

Većina ispitanih poslodavaca pozdravlja novu Vladinu mjeru, no zamjera to što je donesena tako kasno. Njena aktivacija na kraju godine znači dosta operativnih problema pri mogućoj isplati većih božićnica jer velike kompanije imaju jasno određene budžete za nagrade pa je sad teško očekivati da će doći do naglih povećanja iznosa božićnica. No to ne znači da će baš svi ostati kratkih rukava.

Zagrebački Mlinar tako je već ranije ovog tjedna najavio da će svoje radnike svakog mjeseca nagrađivati s po 400 neoporezivih kuna, dok će ostatak iznosa do pune neoporezive potpore od 7500 kuna isplatiti kao božićnicu, ali s tom mjerom kreću tek od iduće godine.

U Ini, jednoj od najvećih domaćih kompanija, poručuju kako su zadovoljni odlukom Vlade o povećanju iznosa neoporezivih naknada, no napominju da je ta odluka mogla biti donesena ranije:

'Kao član HUP-a, Ina je putem ove udruge već duže vrijeme, u suradnji s kolegama iz ostalih vodećih kompanija u Hrvatskoj, predlagala zakonske promjene koje su na tragu donesene odluke te iako nisu prihvaćeni svi naši prijedlozi za izmjenu zakonodavnog okvira. Neovisno o tome što je mogla doći i ranije, odluka Vlade je pozitivna i dobra za poslodavce. U ovom trenutku možemo potvrditi kako će Ina i ostala društva Ina grupe ovu mjeru svakako koristiti prilikom nagrađivanja svojih zaposlenika, no sam modalitet kroz koji će se radnicima omogućiti dostupni neoporezivi iznos u ovom trenutku ne možemo još potvrditi', poručeno je za tportal.

Dodaju kako će ove godine isplatiti i prigodnu nagradu za Božić te dar za djecu, ali i da su iznosi božićnice, uskrsnice, regresa i drugih materijalnih prava predmet Kolektivnog ugovora između poslodavca i sindikata te je za potrebe izmjene ugovorenog iznosa potrebno postići sporazum.

Zdravko Marić, ministar financija Izvor: Pixsell / Autor: Matija Habljak

U još jednom energetskom divu, HEP-u, kažu kako će božićnice biti isplaćene u iznosu koji je određen kolektivnim ugovorom, a to je 1200 kuna po radniku u prosincu s plaćom za studeni. Oni napominju kako se božićnica isplaćuje kao oporeziva isplata, što znači da poslodavac na svoj teret plaća viši porez, prirez i doprinose iz i na bruto plaću.

'S obzirom na najavljene promjene u oporezivanju primanja radnika, razmotrit će se mogućnost isplate većeg neto iznosa božićnice, ali u okvirima ukupno planiranih (bruto) troškova za božićnicu za 2018. godinu', kažu u HEP-u. U Hrvatskim autocestama, još jednoj gigantskoj državnoj tvrtki, poručuju kako promjena pri politici isplate božićnica neće biti.

  • +15
HEP Izvor: Pixsell / Autor: Zeljko Lukunic/PIXSELL

U Atlantic grupi i Hrvatskom Telekomu pozdravljaju Vladinu reformu kojom se otvara mogućnost dodatnog neoporezivog nagrađivanja zaposlenika.

'Kad je riječ o neoporezivim davanjima, svakako namjeravamo iskoristiti mogućnost koja se otvara povećanjem ukupnog neoporezivog iznosa i to do maksimalno predviđenih 7500 kuna. Iako smo u ovoj godini dio isplata s ove osnove već proveli (uskrsnice, regresi), želimo ovu mogućnost iskoristiti još u tekućem obračunskom razdoblju, pa nam je namjera zaposlenicima Atlantic grupe u Hrvatskoj do kraja godine isplatiti dodatnu nagradu za odličan poslovni rezultat koji je kompanija ostvarila zajedničkim naporom', kažu u Atlanticu.

U Hrvatskom Telekomu, vodećem hrvatskom teleoperateru, kažu kako se razmatra mogućnost realizacije te nove porezne olakšice. 'HT iznimnu pažnju poklanja zadovoljstvu zaposlenika te kontinuirano, sukladno Kolektivnom ugovoru, zaposlenicima isplaćuje božićnicu, regres, dar za djecu i dr., a ovom odlukom se poslodavcima sada otvara prostor za dodatno nagrađivanje zaposlenika.'

  • +12
Dan s mamom i tatom na poslu u HT-u Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Jedan od lidera s hrvatskog maloprodajnog tržišta, trgovački lanac Lidl također pozdravlja Vladinu odluku, no dodaje da budžete planiraju minimalno godinu dana unaprijed.

'Tako je Lidl već za ovu godinu, prije navedene odluke Vlade, isplanirao ukupna dodatna davanja za svoje zaposlenike višestruko iznad dosadašnjeg minimalnog iznosa neoporezivog dijela (2500 kuna) kao na primjer kroz regres, božićnicu, nagrade, božićnu večeru i sl. kroz cijelu poslovnu godinu.

Kao primjer dobre prakse možemo istaknuti da već dugi niz godina pratimo trendove povećanja ukupnih davanja za zaposlenike. Ove godine povisit ćemo tako i iznos božićnice, a navedena odluka Vlade svakako će pomoći da nastavimo u istom smjeru', ističu iz ovog maloprodajnog lanca.

  • +4
Lidl Izvor: Pixsell / Autor: Damir Spehar/PIXSELL

U Erste banci misle da će podizanje iznosa neporeznih davanja, ako poslodavci prihvate i provedu tu mjeru, dovesti do pozitivnih učinaka na osobnu potrošnju.

'Trenutačno vrlo aktivno i temeljito analiziramo mogućnost njene primjene u Erste banci, no u ovom trenutku još je prerano detaljnije govoriti o konkretnim budućim koracima', rekli su nam u toj banci.