zbog samovolje gradonačelnika

Sindikati ZG Holdinga podnose tužbe zbog neisplate punog iznosa božićnica

10.01.2018 u 13:51

Bionic
Reading

Čelnici četiriju najvećih sindikata Zagrebačkog holdinga izvijestili su u srijedu da će podnijeti tužbe zbog samovolje zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića koji im je, kršeći odredbe važećeg Kolektivnog ugovora (KU), smanjio božićnice s 2885 na 1250 kuna

Predsjednik Sindikata komunalnih radnika Hrvatske Želimir Hercigonja izjavio je na konferenciji za novinare, održanoj ispred Gradske uprave, da je Bandić napisao naputak predsjednici Uprave Holdinga Ani Stojić Deban kako bi bilo neprimjereno da se u postojećim okolnostima isplati puni iznos božićnice, iako je ona regulirana KU-om.

Hercigonja je podsjetio da je Bandić još u prosincu tvrdio kako će sva prava biti u potpunosti ispoštovana, no kasnije je od toga odustao, pa je radnicima isplaćeno samo 1250 kuna. Radnici traže isplatu punog iznosa od 2885 kuna, pa sindikati prikupljaju punomoći za tužbe, a neke su već i podnijete u ime zaposlenika ZET-a i Čistoće, istaknuo je. 

Hercigonja je uvjeren kako ne postoje nikakve šanse da izgube taj radni spor, a odgovornost za nastalu štetu, koju sindikati procjenjuju na 10 do 15 milijuna kuna, snosit će gradonačelnik i Uprava Holdinga, za što su sindikati spremni podnijeti i kaznene prijave.

Također je ustvrdio da se u sustav Holdinga već godinama netransparentno 'upumpava bezbroj ljudi' mimo internih i javnih natječaja, na što Bandić navodno ima diskrecijsko pravo. Upozorio je kako se već godinama vodi loša poslovna politika, pa Holding 'klizi prema dolje', što pokazuje dobit prije oporezivanja za prošlu godinu, koja je manja za oko 130 milijuna kuna u odnosu na 2016.

Sindikati o kršenju Kolektivnog ugovora u ZG Holdingu Izvor: Pixsell / Autor: Goran Stanzl

Predsjednik Sindikata Zagrebačkog holdinga ZET-a Dražen Jović izvijestio je da su zatražili ostavku predsjednice Uprave Holdinga Ane Stojić Deban, jer je provela Bandićev naputak koji će dovesti do velike štete.

Podsjetio je da se iz Holdinga izdvojio Zagrebački električni tramvaj (ZET), no pritom je u Holdingu ostala ZET-ova imovina vrijedna 254 milijuna kuna. Zašto ZET iz Holdinga nije izašao s imovinom s kojom je i ušao, upitao je Jović i najavio pokretanje peticije kojom će tražiti da se ZET-u u potpunosti vrati njegova imovina.

Predsjednica Sindikata Čistoće Mirjana Kaltak rekla je kako je taj sindikat podnio oko 800 tužbi zbog neisplate preostalog dijela božićnice te navela da joj je Bandić u nedavnom razgovoru decidirano rekao kako nema namjeru isplatiti cijelu svotu.