NOVI NAMET

Poskupljuje obvezno osiguranje vozila

31.12.2008 u 10:25

Bionic
Reading

Od nove godine obvezno osiguranje poskupjet će za 10 posto, a razlog su nove odredbe Zakona o zdravstvenom osiguranju kojim su osiguravajućim kućama nametnute i nove obveze financiranja liječnje stradalih u prometnim nezgodama

Liječenje stradalih u prometnim nezgodama do sada se pokrivalo obaveznim zdravstvenim doprinosima. Od 1. siječnja prema reformi zdravstva pokrivat će ga osiguravajuće kuće. Izravno će u državni proračun uplaćivati 10 posto dodatne premije. To znači da će vozači na iznos prosječne premije od 1.428 uplaćivati dodatnih 150 kuna. Zanimljivo ovakvom odlukom osim vozača nisu zadovoljni ni osiguravatelji.

'Takav iznos predstavlja jednu veliku novonastalu financijsku obvezu hrvatskim društvima za osiguranje u iznosu od preko 250 milijuna kuna koja višestruko nadmašuje stvaran iznos štete koju vlasnici, korisnici osiguranih vozila prouzroče Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje', istaknuo je Hrvoje Pauković, direktor Hrvatskog ureda za osiguranje.

Ni u Hanfi, koja nadzire tržište, nisu sretni ovom odlukom. Ni o čemu, tvrde, nisu bili konzultirani. 'Vjerujem da će Udruženje osiguravatelja poduzeti akcije i porazgovarati, pokušati doći do nekih izmjena i dopuna, ali što je tu je. Zakon je donesen, od 1. siječnja 2009. moramo ga primjenjivati', istaknuo je Ivan Vrljić, zamjenik predsjednika Hanfe.

I dok ovaj takozvani slovenski model naplate nije oduševio osiguravatelje, koji kažu da će novac morati namaknuti neizbježnim poskupljenjem u Ministarstvu zdravstva ovaj dodatni namet pravdaju. '4.335 ljudi je stradalo prošlu godinu u prometnim nezgodama i to liječenje mora platiti njihovo osiguranje. Liječenje takvih pacijenata na godišnjoj razini je oko 200 milijuna kuna. HZZO se uspije naplatiti oko 60 milijuna kuna. Imamo 2.600 sudskih sporova', tvrdi ministar zdravstva Darko Milinović.