VUJČIĆEVE MJERE

Poskupi li vam kredit, besplatno preselite u jeftiniju banku

boris vujčić

boris vujčić

Izvor: Pixsell / Autor: Pixsell

Ako im banka podigne kamatu na kredit, građani će moći izabrati refinanciranje kod druge banke bez naknade za prijevremeno zatvaranje postojećeg kredita, doznaje Poslovni dnevnik

Guverner HNB-a Boris Vujčić i njegov tim na početku mandata odlučili su se pozabaviti unaprjeđenjem zaštite potrošača, s tim da će se u prvom koraku fokusirati na područje promjenjivih kamatnih stopa.

Nova pravila na kojima se radi, piše Poslovni dnevnik, predviđaju da građani pri povećanju kamate na kredit mogu u roku tri mjeseca postojeći kredit refinancirati kreditom druge banke ako se pokaže jeftinijom, i to bez penalizirajućih naknada za zatvaranje 'prvog' kredita prije ugovorenog roka.

Upravo trošak prijevremenih zatvaranja kredita mnogim je korisnicima kredita jako sužavao mogućnost izbora. Promjenama Zakona o potrošačkom kreditiranju iz 2010. ukinute su te naknade za kredite ugovorene nakon 31. prosinca 2009. koji ne premašuju milijun kuna. No, veći dio kreditnog portfelja građana je stariji od toga pa podliježe i prije ugovaranim naknadama, obično nekoliko postotaka (između jedan i tri posto) iznosa glavnice preostalog duga.

Nova pravila utoliko će zanimati velik broj građana u kreditima, a ovisno o tržišnim pozicijama i apetitima banke će ponukati na kalkulacije i propitivanje cjenovnih politika te prilika i prijetnji koje nose promjene pravila. Jer, prilikom uspoređivanja ponude na banakarskom tržištu klijentima računice neće biti opterećene penalima pa je realno očekivati i više prebjega.

'To je najbolji način da se zaštite korisnici kredita i da se istodobno potakne konkurencija među bankama koje će morati dvaput razmisliti prije nego što posegnu za korigiranjem kamatnih stopa', rekao je izvor blizak središnjoj banci Poslovnom dnevnikom.

CIJELI ČLANAK MOŽETE PROČITATI OVDJE

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi