inovacija u regiji

Posadili smo prvi solarni cvijet u Hrvatskoj!

29.09.2023 u 16:41

Bionic
Reading

Inovacija je poput vrta – trebate stvoriti okruženje u kojem može cvjetati. Obično inoviramo unutar tvornice, ali ovaj smo put odlučili usmjeriti pozornost na otvoreno. Mariu Andriću, vlasniku Solarka i ekskluzivnom distributeru nizozemskog Ecoplanta za Hrvatsku, ponudili smo vrtnu gredicu i zajedno smo zasadili prvi solarni cvijet u regiji

Ecoplant solarni cvijet jedinstvena je kombinacija dizajna, funkcionalnosti i zelene inovacije. Nadahnut prirodnim procesima kao što je fotosinteza, kombinira estetiku cvijeća s visoko učinkovitim solarnim pločama. Poput pravog suncokreta, prati kretanje sunca, povećavajući žetvu sunčeve energije i stvarajući simbol ljepote i tehnološkog napretka.

"Cijela priča je uzbudljiva i privući će veliku pozornost. Na krovu naše tvornice imamo solarnu elektranu s tisućama solarnih panela, tako da će ovaj solarni cvijet doprinijeti našoj održivosti i proizvodnji energije. Ovo je samo početak jedne velike priče i drago mi je što smo podržali ovaj projekt“ – izjavio je Jure Širić, direktor Modepacka.

Solarni cvijet posađen je 27. rujna u posebno posvećenu vrtnu gredicu na parkiralištu Modepacka, uz punu podršku Veleposlanstva Nizozemske, koje su predstavljali Andreja Kocijan i gradonačelnik Velike Gorice, Krešimir Ačkar. "Radite fantastičan posao, a ova sinergija nas je dovela do ove priče. Vi ste primjer drugima i nadam se da ćemo u Velikoj Gorici posaditi još solarnog cvijeća. Ono što ćemo mi kao grad napraviti je da ekologija i održivost budu naš prioritet“, rekao je gradonačelnik Krešimir Ačkar.

Uz solarni cvijet nalaze se i namjenska mjesta za punjenje električnih automobila, koje ćemo mi u Modepacku uskoro imati kao službena vozila. "To je priča koja ima estetsko i funkcionalno značenje. Unutra su baterije koje pohranjuju energiju za kasniju upotrebu, bilo da se radi o punjenju automobila ili drugih električnih alata i uređaja" - objasnio je Mario Andrić, vlasnik Solarka i ekskluzivni distributer Ecoplanta za Hrvatsku.

Ideja o donošenju solarnog cvijeta u Hrvatsku krenula je davno od Maria Andrića i bilo nam je drago i počašćeni smo kada nam se javio i iznio ovu ideju. Kako mi u Modepacku stalno razmišljamo o dugoročnim rješenjima za održivost i zeleniju budućnost, bili smo uzbuđeni podržati ovaj projekt. I, naravno, da u našem vrtu imamo posađen ovaj inovativni solarni cvijet.