ZA VELIKE DRUGA MJERILA

Poreznici odbijaju malim poduzetnicima otpisati dug

Bionic
Reading

Male tvrtke od Porezne uprave traže jednak tretman velikima i oprost dijela duga, a ne samo kamata, što im se u praksi odbija, piše Poslovni dnevnik.

U tijeku priprema njihovih sporazuma s različitim grupama vjerovnika, pa tako i s državom, Porezna uprava po nalogu ministra financija Slavka Linića odbija sklopiti sporazum ako predlažu otpis dijela poreznog duga.

Po Zakonu o predstečajnoj nagodbi otpis može maksimalno iznositi 70 posto, no takve prijedloge poreznici odbijaju pozivajući se na podzakonski propis kojega je donio ministar Linić krajem siječnja. Riječ je o pravilima za postupanje poreznika iz Naputka o kriterijima za restrukturiranje poreznog duga u skraćenom postupku predstečajne nagodbe. Na taj način će se najvjerojatnije izjaloviti planovi brojnih malih poduzetnika da svoje tvrtke izvuku iz problema, Iako Zakon kaže da je otpis dijela duga moguć, propis koji je Linić donio naknadno to ne dozvoljava.

Poduzetnici su takvim razvojem šokirani i kažu da ne vjeruju u to što im se događa pošto su svoje prijedloge temeljili na zakonskoj mogućnosti, a sada je ukida propis nižeg ranga.