NEMILOSRDNI LINIĆ

'Poreznici će biti još žešći!'

16.07.2013 u 19:25

Bionic
Reading

Ministar financija usred turističke sezone najavljuje najveći porezni nadzor. Slavko Linić za RTL Danas se osvrnuo i na činjenicu da je u svibnju u ugostiteljstvu ostvaren veći prihod nego lani za nevjerojatnih 59 posto, i to usprkos činjenici da je broj turista u Hrvatskoj manji.

'Osobno sam nezadovoljan. Očekujem 100 posto veći promet do kraja godine. A to je onda jasna poruka svima - dižemo još žešći nadzor Porezne uprave. I tek kad budemo imali 100 posto veći promet bit ćemo zadovoljni. To samo znači da se nije prijavljivao promet, da se porezne obveze nisu plaćale. Svi koji u Poreznoj upravi podignu efikasnost imat će zaštitu i mene i užeg dijela ministarstva. Porez će se plaćati! Građani su ti koji traže odgovornost. Svatko u Hrvatskoj može raditi, ali svoje obaveze mora plaćati. I to je samo znak da još nismo dovoljno čvrsto prionuli poslu', rekao je Slavko Linić za RTL Danas

Kazao je kako će poreznici bez obzira na neugodne situacije imati njegovu čvrstu potporu: 'Moraju znati da će imati našu zaštitu. Ali i porezni obveznici moraju znati da bilo kakve neugodnosti koje prouzroče će rezultirati dodatnim nadzorima i kontrolama. Nema odstupanja jer mi smo potporu gospodarstvenicima završili s polovicom ove godine. A sada mogu očekivati samo strogi rad Porezne uprave. I zato sve molim - budite odgovorni i plaćajte porez!'.

Na pitanje hoće li Porezna uprava imati malo više razumijevanja za ugostitelje tijekom turističke sezone, jer se zatvaranjem lokala šteti turizmu, Linić je poručio:

Nije to šteta za turizam. Zatvarat će se upravo u sezoni jer pojedinci tada najviše gube. Nemojte očekivati razumijevanje poreznika - bit ćemo još žešći! Ako vas zatvorimo, drugi restoran imat će više prometa. Dakle, oni koji plaćaju svoje obveze i rade pošteno imat će više prometa. Milosti u sezoni neće biti!'

Upitan hoće li se ići u retroaktivni nadzor s obzirom na ogromne razlike u odnosu na prošle godine, ministar financija je kazao:

'Sigurno. Onima kojima zatvorimo lokale ćemo istraživati i imovinu, i kako je radio, i zašto ima veći promet. Prema tome, oni koji neće plaćati imat će dobar nadzor po svim elementima. Da biste izbjegli dodatne kontrole i vraćanje u prošlost nastojte raditi korektno i plaćati porez. Tada ne ulazimo u prošlost'.