TLM - VRUĆI KRUMPIR

Popijač strahuje od Polančecove sudbine

27.09.2010 u 09:10

Bionic
Reading

Istrage koje provode Uskok i Državno odvjetništvo u javnim poduzećima 'blokirale' su donošenje odluka u mnogim državnim tvrtkama, pogotovu onima čija je uprava završila u pritvoru, ali ne zato što tako zahtijevaju istražitelji, nego novi čelnici pušu i na hladno i često u strahu od pogrešne odluke mjesecima ne odlučuju ništa, piše Novi list

Možda je najbolji primjer takve atmosfere ugovor o isporuci struje između HEP-a i TLM-a koji se priprema već sedam mjeseci, a na potpis čeka već četiri mjeseca. Nakon što je u veljači postalo jasno da DORH istražuje biše vodstvo HEP-a i bivšeg potpredsjednika Vlade Damira Polančeca zbog sumnje da su oštetili tvrtku ugovorom koji je TLM-u osiguravao struju po povlaštenoj cijeni, nova je uprava HEP-a u veljači najavila jednostrani raskid ugovora, označavajući ga štetnim za HEP. Struja je zapravo namijenjena mostarskom Aluminiju koji TLM-u zauzvrat osigurava jeftinije sirovine od onih po kojima bi aluminij kupovali na burzi.

Iako su iz domaćeg konzorcija koji je preuzeo TLM, baš uz uvjet da se potpiše ugovor o isporuci struje, negodovali zbog te jednostrane odluke, u ožujku su ipak započeli pregovore oko novog ugovora. U svibnju su stizale informacije da je dogovor postignut. Prema novom ugovoru, najviša cijena električne energije ne može biti viša od cijene proizvodnje struje iz sustava HEP-a, a najniža ne može biti niža od 62 posto te cijene. To bi značilo cijenu od 28 eura do 45 eura za MWh

Međutim, ugovor nije potpisan ni danas, četiri i pol mjeseca kasnije, a iz HEP-a objašnjavaju da je to zato što je 'ugovor još u izradi'.

Međutim, neslužbene informacije iz Vlade kažu, piše Novi list, da je razlog potpuno drukčiji. Naime, nova je uprava za nastavak prodaje struje TLM-u po povlaštenim uvjetima nastojala dobiti suglasnost politike, odnosno Vlade i ministra gospodarstva Đure Popijača, ali je zasad dobila odbijenicu uz objašnjenje da je ugovor 'poslovna' odluka, koju tvrtka mora donijeti sama.

Izvori riječkog lista iz Vlade i HEP-a kažu kako je Begović najprije tražio zeleno svjetlo Nadzornog odbora, ali on je odbio raspravljati o ugovoru. Isto je učinio i ministar Popijač, koji predstavlja skupštinu HEP-a, uz objašnjenje da ostale poslovne odluke i ugovore skupština nije odobravala.

Pokušali su iz HEP-a ugovor progurati na Vladu, ali je i premijerka Jadranka Kosor priču vratila na početak, odnosno u samu tvrtku želeći izbjeći situaciju u kojoj se Vlada našla zbog toga što je blagoslovila prethodni ugovor. Članovi Vlade nisu raspoloženi govoriti o ugovoru i lopticu prebacuju na HEP, uz objašnjenje da je cilj da se u poslovnom svijetu prestanu donositi političke odluke i da čelnici javnih poduzeća počnu samostalno povlačiti poteze koji su najbolji za njihovu tvrtku.

Međutim, sindikati misle da odluka o prodaji struje TLM-u, odnosno Aluminiju mora biti baš politička i da njome Vlada mora pokazati da je spremna učiniti sve da proizvodnja u kojoj je zaposleno tisuću ljudi opstane.

'TLM ne može poslovati bez sirovine iz Mostara, a Aluminij ne može isporučivati sirovinu bez struje iz Hrvatske. Vlada mora donositi političke odluke koje su dobre za domaću proizvodnju. To im je posao, a ako ga nisu spremni raditi neka odu', kaže predsjednik Sindikata metalaca Hrvatske Vedran Dragičević