PRIVATIZACIJA ŠKVEROVA

Ponude se otvaraju, a nema tko odlučivati

uljanik brodogradilište

uljanik brodogradilište

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX /

Hrvatski fond za privatizaciju danas će samo prebrojiti pristigle ponude za kupnju hrvatskih brodogradilišta te utvrditi tko ih je poslao, ali neće moći odlučivati o tome kome će se oni prodati. Iako je Vlada naložila osnivanje Komisije koja će odlučivati o pristiglim ponudama i budućem vlasniku škverova, Damir Polančec, ministar gospodarstva i predsjednik te komisije do danas nije održao nijednu sjednicu toga tijela, rekao je Vedran Dragičević, v.d. predsjednika Sindikata metalaca Hrvatske, na današnjoj konferenciji za novinare uoči otvaranja pristiglih ponuda u HFP-u

Dragičević je iznio i kako su 23 zainteresirana ulagača otkupila natječajnu dokumentaciju, ali u cijeloj igri postoje različiti lobiji - tu su Polančec, Šuker, pa i premijerka Kosor, koji u ovu tržišnu utakmicu žele ugurati svoje igrače, pa se prvi čovjek Sindikata metala zapitao koliko se to transparentno prodaju brodogradilišta.

'Polančec nije inicirao rad Komisije, izgubili smo Lea Begovića, glavnog pregovarača s Bruxellesom oko prodaje brodogradilišta koji je otišao na mjesto predsjednika uprave HEP-a, u najnepovoljnije vrijeme krenuli smo u privatizaciju, a želimo uspjeh toga procesa', kazao je v. d. predsjednika Sindikata metalaca.

Dodatni problem brodogradilišta njihova je likvidnost, upozoreno je na konferenciji. Sada je kritična situacija, i to na takvoj razini da su upitne plaće. Realnih izvora sredstava za njih nema, a najteža je situacija u 3. maju, tvrdi Dragičević.

Četrdeset tisuća radnika neće gledati mirno kako im se srozava egzistencija, upozorio je Joško Franić, sindikalni povjerenik Brodosplita najavljujući oštre mjere pogorša li se situacija, a Vlada ne promijeni svoju politiku oko privatizacije.

Ocjenu stanja oko škverova te procesa privatizacije iznio je i Đino Šverko, sindikalni povjerenik Uljanika. Uljanik je jedino brodogradilište koje posluje pozitivno, a na privatizacijski natječaj javio se samo jedan ponuditelj, koji je na kraju istaknuo da 'se zabunio'. Brodogradnja je obiteljsko srebro koje ne prodajemo, a baš se trudimo to napraviti, istaknuo je Šverko.

Također je procijenio kako neki ponuđači namjerno odugovlače s ponudama, jer kalkuliraju i očekuju drugi krug privatizacije i niže cijene, ali stanje je u škverovima takvo da će do tada propasti.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi