GUBICI RASTU

Pomoć će trebati šest malih banaka

škare novac euro rezanje troškova

škare novac euro rezanje troškova

Izvor: Guliver/Getty Images / Autor: -

Do kraja prvog kvartala kapital će morati povećati Credo banka, HPB, Imex, Karlovačka, Vaba i Centar banka

Podaci HNB-a o poslovanju banaka u prvih devet mjeseci ove godine pokazali su kako se negativni trendovi u realnom sektoru postupno sve jače odražavaju na poslovanje financijskog sektora u vidu rasta rezervacija te smanjenja profita, prenosi Jutarnji list PBZ-ovu analizu.

Kako se navodi, ukupna dobit banaka nakon poreza u prvih je devet mjeseci ove godine u odnosu na isto razdoblje lani smanjena za 21,7 posto, što se dogodilo uslijed rasta troškova rezerviranja za identificirane gubitke koji su u promatranom razdoblju bili veći gotovo četiri puta u odnosu na godinu ranije. U 2010. analitičari PBZ-a očekuju nastavak rasta rezervacija po plasmanima banaka i smanjenu potražnju za kreditima, posebno dugoročnih kod sektora stanovništva. Dio kredita koje su ove godine reprogramirali jednostavno će morati proglasiti gubitkom.

Iduća godina mogla bi na bankarsko tržište donijeti i novo preslagivanje, jer neke male banke trebaju dodatni kapital. Naime, od 31. ožujka stupa na snagu odluka HNB-a o minimalnoj adekvatnosti kapitala od 12 posto.

Prema podacima HNB-a, trenutačno je šest banaka ispod tog minimuma: Credo banka, HPB, Imex, Karlovačka, Vaba i Centar banka.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi