LOŠI KREDITI REŽU PROFIT

Polugodišnja dobit PBZ-a manja za 20 posto

30.07.2012 u 15:07

Bionic
Reading

Privredna banka Zagreb (PBZ) ostvarila je u prvih šest mjeseci ove godine dobit nakon oporezivanja od 401,3 milijuna kuna, što je za 100 milijuna kuna ili 19,9 posto manje u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, objavio je PBZ u financijskom izvještaju koji prenosi Zagrebačka burza

Na smanjenje dobiti značajno je utjecao izostanak prihoda od dividende iz dobiti članica PBZ Grupe koji je u prvom prošlogodišnjem polugodištu iznosio 45,5 milijuna kuna, dok ove godine još nije bilo isplate dividende, kaže se u izvještaju.

Kamatni prihod PBZ-a u prvom polugodištu iznosio je 1,8 milijardi kuna što je za 37 milijuna kuna ili 2,1 posto više nego u prvom prošlogodišnjem polugodištu, bez povećanja aktivnih kamatnih stopa. Povećanje je ostvareno uslijed nešto više ostvarenih kamatnih prihoda od javnih trgovačkih društava i javnog sektora, napominje se u izvještaju.

Kamatni troškovi PBZ-a u prvom polugodištu od 665,4 milijuna kuna, u usporedbi s prvim lanjskim polugodištem povećani su za 1,7 posto.

Tako su neto prihodi od kamata PBZ-a u prvom polugodištu porasli za 2,3 posto, na 1,14 milijardi kuna.

Istovremeno, neto prihod od provizija i naknada povećan je za 3,3 posto, na 251,3 milijuna kuna.

Troškovi vrijednosnog usklađenja i rezerviranja za gubitke iznose 289,8 milijuna kuna, što je 47,4 posto više nego u prvih šest mjeseci prošle godine. Banka adekvatno upravlja rizicima kojima je izložena, a posebno kreditnom riziku, što joj omogućava da na vrijeme anticipira sve bitne promjene na portfelju, a time i da izdvoji adekvatnu razinu rezervacija za pokriće gubitaka, navodi se u izvješću.

20
Imovina PBZ-a na kraju lipnja bila je vrijedna 66,3 milijarde kuna, što je 1,7 posto manje u odnosu na razinu s kraja lipnja prošle godine. Najveći dio imovine čine krediti komitentima s udjelom od 69,9 posto. Slijede gotovina i depoziti kod HNB-a s udjelom od 12,8 posto i depoziti kod drugih bankarskih institucija sa 6,6 postotnih udjelom.

Na strani pasive, kapital i rezerve iznose 11 milijardi kuna. Najvažnije stavke pasive su depoziti sa 69,1 postotnim udjelom i krediti od financijskih institucija s udjelom od 12,4 posto.

PBZ Grupa u kojoj su, uz PBZ, Međimurska banka, PBZ Card, PBZ Stambena Štedionica, PBZ Leasing, PBZ Nekretnine i PBZ Invest, ostvarila je u prvom polugodištu dobit nakon oporezivanja od 558,7 milijuna kuna što je 6,8 posto manje u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje.