VJEROVALI ILI NE

Polovica Nijemaca zarađuje manje nego 1990.

Novac

Novac

Izvor: tportal.hr / Autor: arhiva

Istraživanje hamburškog instituta Statista pokazalo je da zaposleni u više od polovice najzastupljenijih zanimanja u Njemačkoj zarađuju puno manje nego 1990. Istraživači su u vidu imali i inflaciju koja je od 1990. ukupno iznosila 47 posto. Zbog toga su zaposleni zarađivali manje čak i u onim branšama u kojima su primanja nominalno rasla

Najveći pad su zabilježile plaće liječnika, koji su prošle godine u prosjeku zarađivali 6.400 eura mjesečno bruto i bili na prvom mjestu liste najbolje plaćenih. Ali, to je realno 50 posto manje nego što su zarađivali 1990. Za oko 30 posto pala su realna primanja zaposlenih u reklamnim agencijama te informatičarima i zubotehničarima.

No u zadnjih 20 godina primanja bankarskih službenika i savjetnika za ulaganje novca, namještenika u državnoj upravi i posrednika u kupnji i iznajmljivanju nekretnina, porasla su dijelom i za 20 posto, i to s uračunatim rastom inflacije.

Istraživanje je pokazalo i da je porastao broj tvrtki koji zaposlenima ne isplaćuje tzv. 13. plaća uoči božićno-novogodišnjih praznika. No istovremeno je povećan broj tvrtki u kojima i zaposleni sudjeluju u podjeli profita.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi