ZABRINUTA AMERIKA TONE

Poljuljano povjerenje u najveće svjetsko gospodarstvo

07.08.2011 u 06:54

Bionic
Reading

Najveće svjetsko gospodarstvo pretrpjelo je jedan od najtežih udaraca u povijesti. Ugledna međunarodna agencija za kreditni rejting Standard & Poor’s prvi je put snizila rejting SAD-a za jedan stupanj, s najvišeg mogućeg AAA na AA+. Stupanj AAA označava najvišu kreditnu sposobnost i minimalni kreditni rizik, dok AA+ znači da zemlja ima visoku kreditnu sposobnost i vrlo nizak kreditni rizik

S&P u objašnjenju svog postupka navodi zabrinutost zbog deficita u proračunu i zaduženosti američkog gospodarstva. Smatraju da plan ušteda koji je prihvatio Kongres nije dovoljan da bi se stabilizirao američki dug.

Smanjenje rejtinga odražava naše mišljenje o planu fiskalne konsolidacije donesenim u Kongresu. Držimo da su učinkovitost i stabilnost američkog gospodarstva oslabjele’, stoji u izvještaju agencije.

Snižavanje kreditnog rejtinga najviše će utjecati na investitore i njihovo povjerenje u vodeću svjetsku ekonomiju, koja se već bori s visokim zaduženjima i nezaposlenošću od 9,1 posto. Moglo bi doći i do poskupljenja zaduživanja američke vlade, poduzeća i građana, a prisutan je i strah od potonuća u novu recesiju. Ameriku zabrinjavaju i primjeri zemalja poput Kanade i Australije, kojima je trebalo nekoliko godina da svoj kreditni rejting vrate na najvišu razinu. S&P je zadao i velik udarac Obami i njegovoj administraciji, koja je nedugo nakon objave napala njihovu analizu jer su dužnosnici vlade nakon kalkulacija uočili pogrešku od 2000 milijarda dolara. Riječ je o krivoj S&P-ovoj procjeni potrošnje američke vlade koja je bila previsoka za navedeni iznos. Iako je S&P pogrešku ispravio uklonivši je iz analize, i dalje je ostao pri svojoj procjeni smanjenog kreditnog rejtinga Americi.

Dolarske rezerve

Najzabrinutija je Kina, koja tvrdi da kao najveći vjerovnik duga SAD-a ima pravo tražiti da ta zemlja riješi svoje probleme i osigura imovinu Kine u dolarima. Spominju čak i opciju nove globalne valute koja bi zamijenila dolar.

‘Zahtijevamo uvođenje međunarodnog nadzora pitanja američkog dolara, a predlažemo i opciju nove, stabilne i osigurane valute za svjetske rezerve kako bi se izbjegla katastrofa koju može uzrokovati bilo koja zemlja’, kaže se u komentaru državne novinske agencije Xinhua. Kineski ekonomisti smatraju da je snižavanje kreditnog rejtinga SAD-a velik rizik za financijska tržišta, a to bi najnegativnije moglo utjecati i na kineske dolarske rezerve, koje su najveće na svijetu, a procjenjuje se da iznose oko 3200 milijarda dolara.