DIJALOG BEZ DIJALOGA

Pogodite koji je zakon 'opasan, sramotan i nenarodni'

11.02.2013 u 15:06

Bionic
Reading

Forma okruglog stola obično podrazumijeva raspravu između sugovornika koji ne misle isto. To danas nije bio slučaj na HDZ-ovom okruglom stolu na temu Zakona o strateškim investicijama. Umjesto rasprave, deset je panelista uglavnom povlađivalo jedan drugome, usput 'cipelareći' ideju vladajućih kako da privuče investitore

Krivnja za promašeni okrugli stol ne ide na dušu samo organizatorima – HDZ-u i njegovoj Zakladi hrvatskog državnog zavjeta – već i Vladi, točnije Ministarstvu gospodarstva.

Jedan od sudionika trebao je biti i pomoćnik ministra Darko Lorencin, ali on se nije pojavio iako je, barem tako tvrde organizatori, potvrdio svoj dolazak. Možda je uzrok tomu njegovo iskustvo iz HTV-ove emisije 'Paravan', otprije pet dana, gdje je vodio neravnopravnu bitku na istu temu.

I na HDZ-ovom okruglom stolu ne bi se ništa bolje proveo. Osim donekle 'neutralnih' Borisa Cote, ekonomskog savjetnika predsjednika Ive Josipovića i ekonomista Mladena Vedriša, svih ostalih osam panelista zakon je već odavno 'pokopalo'.

Začudo najblaži je kritičar bio predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko koji je prije početka okruglog stola – u kojem nije sudjelovao - održao uvodnu riječ.

'Stvarno bih želio da aktualna vlast uspije, jer se to ne tiče samo njih, već svih građana. Zakon o strateškim investicijama jednostavno ne ide u dobrom smjeru. Dolaze vremena koja traže konsenzus, svi moramo pomoći kako bismo izašli iz aktualne gospodarske krize', rekao je Karamarko.

Nakon njega uslijedile su žešće kritike. Ekonomist Ljubo Jurčić ocijenio je Zakon o strateškim investicijama 'nepotrebnim i štetnim'.

'Investicije nisu čaroban štapić koji će sve riješiti. One ne smiju biti same sebi svrha, već je bitan finalni proizvod', ustvrdio je Jurčić dodajući kako Hrvatska više ne smije uložiti 'niti jednu kunu' u infrastrukturne projekte.

Treba nam vizija što želimo, a ako ova generacija ne zna što će s prostorom, poput Srđa ili Brijuna, tad ga ne smije prodavati, već sačuvati za buduće obrazovanije generacije, poručio je Jurčić.

Sindikalist Krešimir Sever smatra kako bi donošenjem Zakona o strateškim investicijama Sabor sam sebi i narodu oduzeo vlasništvo nad nacionalnim bogatstvima. On se zalaže s raspisivanje referenduma.

HDZ-ova saborska zastupnica Martina Dalić, bivša ministrica financija u Vladi Jadranske Kosor, mišljenja je kako je zakon nepotreban, a ako se donese, može biti samo privremeno rješenje.

'Nama su nužne sistemske mjere, odnosno osmišljena reforma državne uprave. Zakon o strateškim investicijama to ne rješava, već samo komplicira stvar', rekla je Dalić.

Đuro Njavro, koji odnedavno važi za glavnog gospodarskog stratega HDZ-a, smatra kako je sporni zakon po duhu vrlo sličan onim zakonima koji su doveli do izgradnje tvornice glinice u Obrovcu, simbola promašenih investicija u bivšoj Jugoslaviji.

'Investitori neće doći sve dok ne pokrenemo paralizirani javni sektor i uskladimo pravosudni sustav. Donošenjem zakona uzurpiralo bi se zastupničko tijelo što bi pokazalo da nismo pravna i demokratska država. Tako možemo privući samo spekulativni kapital', rekao je Njavro.

Davor Štern
, bivši ministar gospodarstva, ocijenio je Zakon o strateškim investicijama 'sramotno lošim i nemušto napisanim tekstom' kojim se narodu želi oduzeti vlasništvo nad javnim dobrom.