TV KRITIKA ZRINKE PAVLIĆ

Što li se to dogodilo s nekoć odličnom emisijom?

06.02.2013 u 15:01

Bionic
Reading

Sinoćnji 'Paravan' bio je posvećen jednoj od trenutačno vrućih i doista važnih tema - Zakonu o strateškim investicijama. Šteta što ta, inače sjajna HTV-ova emisija, nije nimalo pridonijela javnoj raspravi o toj temi, nego je u nju samo unijela buku, zbrku i nejasnoću

Zakon o strateškim investicijama trenutačno je jedna od najvažnijih i najčešće spominjanih tema u Hrvatskoj i dobro je što je tako. Riječ je o nečemu što doista utječe na budućnost Hrvatske mnogo više i mnogo dublje nego razne druge dnevnopolitičke senzacije. Ekipa Roberta Zubera u sinoćnjoj emisiji 'Paravan' zato se sasvim opravdano odlučila pozabaviti tim zakonom i razlogom iz kojega je podigao buku u javnosti.

Problem je jedino taj što se sinoćnji 'Paravan' temom pozabavio loše. Gledatelj poput mene, koji se ovoj emisiji javne televizije utekao zato da bi napokon shvatio o čemu je riječ u spomenutom zakonu, zbog čega je kontroverzan, što je u njemu loše, a zbog čega ga Vlada brani - nije uspio saznati ama baš ništa. Ili točnije - uspjeli smo saznati samo to da se Robert Zuber, većina raspravljača u studiju i autor popratnog dokumentarca ne slažu s donošenjem tog zakona. Ne ulazim u to jesu li u pravu ili nisu. Možda jesu. No iz same emisije ni do zadnje minute nije postalo jasno čemu se točno protive i zbog čega se tome protive.

Iskreno rečeno, prilično sam iznenađena. 'Paravan' je inače sjajna emisija, vrlo informativna, analitična, profesionalno odrađena i objektivna, a sinoć takva nije bila ni u tragovima. Činilo se kao da su svi - uključujući autora dokumentarca Mladena Iličkovića - na snimanje 'Paravana' došli s već odavno odrađenom diskusijom i obrađenim podacima, koje potom uopće nisu bili spremni podijeliti s gledateljima, nego su se pred kamere došli samo prepucavati. Ništa ni iz filma ni iz studijske rasprave nismo naučili, osim da su svi protiv spomenutog zakona, a ona jedna osoba koja se za njega zalaže - pomoćnik ministra Darko Lorencin - nije dobila gotovo nijednu priliku dovršiti rečenicu, a kamoli objasniti s kojom je namjerom, planom i idejom donesen nacrtan taj zakon.

Ponovit ću još jedanput - ne znam jesu li u pravu Zuber i drugi protivnici tog zakona ili je u pravu predstavnik Ministarstva. No očekivala sam da će mi emisija dati priliku da sama procijenim. Nije mi pružena ta prilika. Samo su me još više zbunili, zasuli zastrašujućim informacijama i pokazali tek da svatko od njih ima već formiran stav o kojem zapravo nije spreman raspravljati. A s obzirom da se u taj profil uklopio i voditelj/urednik emisije, dopustit ću si zaključak da je svoj posao odradio vrlo loše. Niti je ikoga informirao, niti je ikome išta objasnio. Samo znamo u koji se tabor svrstao. A to nekako nije u skladu s televizijskom renesansom koja se naširoko propovijeda zadnjih nekoliko mjeseci s Prisavlja. I zapravo poziva na popravni ispit.