Turistička stvarnost

Pogledajte koji gradovi dominiraju na listi globalno najpopularnijih turističkih destinacija i zašto nema ni jednog iz Hrvatske

24.12.2018 u 18:29

Bionic
Reading

Euromonitor International je objavio svoju listu stotinu najpopularnijih gradova turističkih destinacija za 2018, a na samom vrhu liste na kojoj se nažalost ne nalazi niti jedan hrvatski grad, nalaze se Hong Kong, Bangkok i London

Poznata londonska tvrtka za istraživanje tržišta Euromonitor International objavila je nedavno popis stotinu najatraktivnijih gradova turističkih destinacija za 2018. godinu, a popis potvrđuje trend premještaja centra svjetskog turizma prema Aziji.

Od sto najpopularnijih gradova za turistički boravak 41 je smješten u azijskoj regiji (Bliski istok je stavljen u zajedničku regiju s Afrikom), 31 je u Europi (kojoj je priključen i azijski dio Turske), 16 ih je smješteno u Amerikama, te 11 u Africi i na Bliskom istoku.

Rastući broj turista iz Azije i na našim je ulicama lako vidljiv, no koliko god tradicionalno turističke europske destinacije i dalje bile privlačne, azijski turisti sve više putuju i samo u azijske gradove, a to potvrđuju brojke Euromonitora. Tvrtka je svoj izvještaj za ovu godinu bazirala na lanjskim brojkama za 600 gradskih turističkih destinacija te predviđanjima za 2018. U obzir su uzeli broj turističkih dolazaka u bilo koje svrhe (poslovni, odmor, posjete rođacima), a isključili su domaće goste. "Lista se fokusira na gradske centre i pokušava isključiti popularne ljetne i zimske destinacije koje mogu bilježiti visoki broj međunarodnih gostiju", napominje se u izvještaju.

Kako su iz popisa isključeni i dolasci bez ostvarenih noćenja ta bi napomena mogla objasniti zašto se među sto najpopularnijih svjetskih gradskih turističkih destinacija ne nalazi niti jedan grad iz Hrvatske. Znatan broj turističkih dolazaka u Dubrovniku se, recimo, ostvaruje zahvaljujući uplovljavanju brodova za kružna putovanja. Niti posljednjih godina sve popularniji Zagreb, koji je lani zabilježio oko milijun dolazaka stranih turista, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku, ne nalazi se na popisu iako, ako se može zaključivati po dosadašnjem trendu bi broj turista u našem glavnom gradu ove godine mogao biti za gotovo deset posto viši nego lani.

1. Hong Kong, Kina

  • +5
Causeway Bay, Hong Kong Izvor: Profimedia / Autor: Duy Phuong Nguyen / Alamy,

Na prvom mjestu liste kao najpopularnija globalna gradska turistička destinacija nalazi se Hong Kong kojem se za ovu godinu predviđa nešto manje od 30 milijuna turističkih dolazaka.

Grad od 7,5 milijuna stanovnika stisnut na relativno maloj površini zbog čega obiluje neboderima atraktivna je destinacija i za odmor, ali i za poslovne prilike. Nekadašnja britanska kolonija već se 21 godinu nalazi natrag pod vlašću Kine i jedan je od svjetskih financijskih i poslovnih centara.

2. Bangkok, Tajland

  • +2
Bangkok Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

Glavni grad Tajlanda je, kao i ostatak te države, vrlo popularna turistička destinacija. Euromonitor predviđa da će tijekom 2018. primiti oko 23,7 milijuna stranih turista.

Metropola sama broji oko 15 milijuna stanovnika, a poznata je po svojem noćnom životu te niskim cijenama. Zahvaljujući zemljopisnom položaju temperature su visoke cijele godine.

3. London, Ujedinjena Kraljevina

  • +14
New Bond Street, London Izvor: Profimedia / Autor: Grant Rooney / Alamy

Britanski glavni grad bi ove godine moglo posjetiti nešto više od 20 milijuna turista, predviđaju u Euromonitoru. Kao centar nekadašnjeg carstva i jedna od istinskih svjetskih metropola u kojima su pomiješane kulture gotovo svih krajeva svijeta, London uz svoju kulturnu ponudu i dalje drži titulu jednog od globalnih poslovnih i financijskih centara.

Izlazak Britanije iz članstva Europske unije vjerojatno neće smanjiti interes za Londonom, no mogao bi donekle zakomplicirati turistički priljev.

4. Singapur, Singapur

Turističke atrakcije koje morate vidjeti u Singapuru Izvor: tportal.hr / Autor: BookingHunterTV

Grad, država, otok jedan je od najpopularnijih destinacija za turiste, posebno iz Azije. Singapur, na bitno manjem teritoriju broji stanovnika otprilike koliko i Hrvatska, a ove bi godine mogao ugostiti oko 17,6 milijuna gostiju.

Relativna skupoća grada nije prepreka za interes, a kao još jedno azijsko i globalno poslovno i financijsko središte veliki broj dolazaka znači i ostvarivanje dobrih poslovnih prilika.

5. Makao, Kina

  • +27
Makao Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

Bivša portugalska kolonija za razliku od nedalekog Hong Konga nikad nije uspjela dostići status financijskog centra, no razvoj turističke industrije, posebno igara na sreću, osigurava joj visoko mjesto na listi najpopularnijih destinacija.

Ove joj se godine predviđa dolazak gotovo 19 milijuna gostiju.

6. Pariz, Francuska

  • +9
Champs-Élysées, Pariz Izvor: Profimedia / Autor: 4k-Clips / Alamy

Glavni grad Francuske ovih je dana bio uzdrman prosvjedima zbog čega su bile zatvorene i neke turističke destinacije. Iako bi to moglo malo utjecati na interes gostiju, vječna intriga ovog kulturnog svjetskog središta i dalje će osiguravati stabilan priljev turističkih eura.

U Euromonitoru Parizu ove godine predviđaju nešto manje od 17 mil. turističkih dolazaka.

7. Dubai, Ujedinjeni Arapski Emirati

  • +61
Dubai Izvor: tportal.hr / Autor: G.R.

Glavni grad jednog od emirata koji čine državu jedan je od najboljih svjetskih primjera kako se u relativno kratkom vremenu iz obične pustinje može stvoriti svjetska destinacija.

U posljednja dva desetljeća Dubai je, zahvaljujući naravno izdašnom investiranju novca ostvarenom prodajom nafte, izrastao u metropolu načičkanu neboderima koju godišnje posjeti više od 15 milijuna gostiju.

8. New York City, Sjedinjene Američke Države

  • +13
New York Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

Najveći grad SAD-a jedan je od stupova svjetskog turizma, ali i poslovnog i financijskog svijeta.

Legendarna metropola iz holivudskih filmova ove bi godine mogla ugostiti oko 13,5 milijuna posjetitelja, a jedna od glavnih manifestacija i dalje će biti doček nove godine na poznatom Times Squareu.

9. Kuala Lumpur, Malezija

  • +14
Kuala Lumpur Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

Glavni grad Malezije nije baš neka od globalno poznatih turističkih destinacija, no u Aziji je jedno od popularnijih odredišta.

Gradska vreva koju stvara više od sedam milijuna stanovnika nije prepreka za gotovo još toliko gostiju koliko se očekuje da će Kuala Lumpur ugostiti ove godine.

10. Šenžen, Kina

  • +21
Šenžen Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

Grad u jugoistočnoj Kini poznatiji je po svojoj industriji nego po turističkim znamenitostima. Zahvaljujući položaju – Šenžen graniči s Hong Kongom – posljednja dva desetljeća grad se razvio u jedan od najvećih kineskih poslovnih centara i jednu od najprometnijih morskih luka.

Procjenjuje se da u gradu i gradskoj okolici živi više od 23 milijuna ljudi, a godišnje Šenžen posjeti još dodatnih 12 milijuna.

po kontinentima

Tko je još u igri?

Uz London i Pariz Euromonitorovu listu deset najpopularnijih europskih gradskih odredišta nadopunjuju još Istanbul, Rim, Antalya u Turskoj, Prag, Amsterdam, Barcelona, Milano i Beč. U američkoj regiji, uz nabrojani New York na vrhu liste nalaze se još i Miami, Los Angeles, Las Vegas te Cancún u Meksiku, dok na Bliskom Istoku Dubaiju s vrha liste društvo prave još i Meka i Rijad u Saudijskoj Arabiji, glavni grad Egipta Kairo i južnoafrički Johannesburg.